„Uși deschise pentru tinere talente”, la Abrud

Sursa foto: Ion Talpoș

Am stat de vorbă cu doamna Cristina Gloria Oprișa, artist plastic sătmărean, curatorul Taberei de creație Abrud.

Ion Talpoș: Sunteți o prezență activă și o cunoscută artistă sătmăreană, atât pe plan local cât și național. De nouă ediții, sunteți ”sufletul” acestui eveniment cultural desfășurat la Abrud. De ce Abrudul și de ce dumneavoastră curatoriați acest eveniment?

Cristina Oprișa: Sunt născută la Abrud. Pe mine mă cheamă locul aici! Am rămas legată de locurile acestea. A fost o bucurie pentru mine să pot să mă implic în organizarea acestor ediții ale Taberei de creație.

I.T.: Anul acesta, Tabăra de creație organizată la Liceul „Horia, Cloșca și Crișan” din Abrud vine cu ceva nou, față de edițiile precedente. Despre ce este vorba?

C.O. : Noutatea de anul acesta este că vom avea în cadrul expoziției noastre, organizată la final, o miniexpoziție de artă textilă a unei tinere artiste abrudence, Andreea Cioara, fostă studentă a Facultății de Arte din Cadrul Universității din Oradea. Este o tânără talentată și mă bucur că-i putem oferi posibilitatea să expună alături de alți artiști plastici consacrați. Un alt aspect la care fac referire îl reprezintă participarea la Tabăra de creație a doi tineri, Iana Oprișa (regizor, masterand la actorie) și Teo Tîrnovean (elev). Ei vor realiza o cronică în imagini a activităților desfășurate aici. Și nu în ultimul rând, este vorba despre atelierele de creație organizate, în continuare, pentru copii, pentru elevi …

I.T.: V-aș ruga să detaliați puțin acest aspect al deschiderii grupului de artiști prezenți aici, către copiii pasionați de artă.

C.O. : Două zile, vineri și sâmbătă, am avut și copii în cadrul taberei noastre, fiind prezenți în număr destul de mare. În prima zi au fost prezenți 21 de copii. Chiar m-am bucurat! A doua zi, fiind sâmbătă, copiii au mai plecat în week-end cu părinții, dar au fost unii drăguți și mi-au spus că, deși vor lipsi, vor completa lucrările și le vor aduce luni la  atelier. Pentru că, lucrările pe care ei le-au făcut în tabără, le expunem, totdeauna, în expoziția mare. Am spus că va fi o expoziție a tuturor generațiilor pentru la ediția de anul acesta a Taberei de Creație participă ei, copiii, participă tânara artistă abrudeancă Andreea Cioara, studenta doamnei Mihaela Tătulescu, care va expune aici o parte din lucrările ei, alături de lucrările noastre. Vom avea expuse, cu alte cuvinte, lucrările a trei generații! Și asta se întâmplă aici un pic repetat, pentru că fac asta și la evenimentul „Micul Prinț”, expunând lucrări de-ale copiilor, studenților și artiștilor consacrați, profesioniști. Mergând pe acest model, am păstrat ideea asta și pentru tabără.

I.T.: Copiilor invitați să lucreze în atelierele organizate aici, le-ați indicat anumite teme?

C.O. : Pentru copii, am avut două teme: i-am pus să-și deseneze palma și să reinterpreteze desenul. Să găsească o nouă interpretare, fie că decorează palma, fie că transformă desenul palmei într-un alt desen, reprezentând altceva. Având imaginație, pot spune că am lucrat foarte frumos cu copiii. Am avut câteva lucrări minunate, realizate de aceștia!

A doua temă dată copiilor a fost să reprezinte, în viziunea lor, camera, casa sau o imagine din oraș. Au fost două teme, așadar, o temă despre ceea ce copilul creează și își imaginează, iar cealaltă, inspirată din realitate: casa, grădina, curtea, strada, orașul… Le-am cerut să aplice ceva real și să transforme realul, în imaginar. Astfel, la finalul celor două zile de lucru cu copiii, am avut aceste mici lucrări ale lor, care vor sta pe simeze alături de lucrările noastre.

I.T.: Ce se va întâmpla cu lucrările copiilor, după ce se va închide expoziția ?

C.O. : Nu știu exact, este posibil ca lucrările să ajungă în școlile lor, să fie expuse în continuare, acolo.

I.T.: Cum își vor identifica copiii lucrările?

C.O. : Personal, nu agreez ideea ca pe fiecare lucrare să fie trecut numele copilului. Ar trebui să facem o grămadă de etichete pentru fiecare copil în parte și asta este o muncă în plus, făcută la panotarea lucrărilor. Vom face o listă cu numele lor și în felul acesta îi incităm să și le caute și să și le identifice.

I.T.: Cu permisiunea dumneavoastră, am aruncat o privire peste lucrările copiilor. Sunt interesante și mi s-au părut interesante conexiunile făcute de copii cu alte subiecte din lumea reală, pornind de la temele de lucru primite.

C.O. : Într-adevăr, copiii au o imaginație bogată. Sunt creativi, sunt pasionați de ceea ce fac, sunt inventivi și acesta este un lucru îmbucurător pentru noi, artiștii cu experiență. Ne bucurăm că putem să le insuflăm dragostea pentru artă, pentru frumos. Poate, peste ani, vom auzi că unii artiști, deveniți consacrați, și-au început ucenicia alături de noi, în Tabăra de Creație de la Abrud!

I.T.: Vă mulțumesc pentru aceste detalii oferite. Ne vedem la vernisajul celor trei expoziții amintite, reunite! 

C.O. : Vă așteptăm! Expoziția noastră va fi vernisată marți, 3 septembrie 2024, la Casa Horea (Biblioteca Abrud) și va rămâne deschisă pentru o perioadă mai lungă de timp. Așadar, iubitorii de artă sunt invitați să ne vadă lucrările expuse acolo!

Sursa foto: Ion Talpoș

Sursa foto: Ion Talpoș

Sursa foto: Ion Talpoș

Sursa foto: Ion Talpoș

Sursa foto: Ion Talpoș

Sursa foto: Ion Talpoș

 

 

Autor: Ion Talpoș

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*