În ultima perioadă numărul urșilor a crescut semnificativ în apropierea localității Porumbacu de Sus. Animalele au fost văzute atât în apropierea gospodăriilor din sat cât și pe traseele turistice din zonă. Dincolo de pagubele care le produc, urșii au devenit un pericol real atât pentru cetățeni cât și pentru turiștii care trec prin zonă.
În aceste condiții primarul localității, Georgeta-Maria Poșa a luat câteva măsuri pentru a preveni atacurile urșilor asupra populației.
Jandarmii au fost solicitați să intervină și de 3, 4 ori pe noapte
Astfel Primăria a solicitat Direcției Silvice Sibiu intensificarea acțiunilor de goană și de împingere a vânatului spre pădure și a participat în mod direct la acțiunile organizate de către pădurari. Totodată primarul Georgeta – Maria Poșa va prezenta o situație privind înmulțirea urșilor pe raza comunei porumbacu de jos și atacurilor asupra oamenilor și animalelor domestice, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu. În același timp, Primăria a dat în lucru realizarea unor panouri de avertizare care să atragă atenția asupra prezenței urșilor în anumite zone.
„Trebuie luate măsuri urgente, deoarece nu putem solicita intervenția echipajelor de jandarmi noapte de noapte ca să alunge urşii din localităţi. Sunt și 3, 4 solicitări pe noapte. În condițiile în care vorbim de o suprapopulare a zonei cu efective de urs brun, trebuie să luăm în considerare reintroducerea vânătorii de prevenţie, dar într-un mod responsabil. Iar în paralel cu extragerile organizate în sezoanele de vânătoare, să existe și o cotă de intervenţie, recoltarea urmând să intre în sarcina gestionarilor fondurilor de vânătoare.”, a declarat primarul comunei Porumbacu de Jos, Georgeta – Maria Poșa.
Om atacat de urs pe câmp
Ultimul incident grav legat de urși a fost săptămâna trecută, în 4 octombrie atunci când un urs a atacat un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani aflat pe un câmp din Porumbacu de Sus. Din fericire bărbatul a reușit până la urmă să scape și să fugă, dar a fost grav rănit. Acesta a ajuns în stare gravă la spital unde a și rămas internat.
Urșii nu mai pot fi opriți nici de gardurile electrice
Georgeta-Maria Poșa a declarat pentru Mesagerul de Sibiu că datorită pagubelor însemnate aduse culturilor agricole din zonă de către urși, Primăria a montat un gard electric în lungime de 30 de kilometri pentru a proteja culturile oamenilor de urși. Din păcate spune ea, acest gard trebuie reparat aproape săptămânal, deoarece urșii reușesc să sape la baza gardului și intră pe dedesubt în terenurile agricole unde își văd nestingheriți de treabă.
Prefectura Sibiu știe situația de la Porumbacu de Sus
Primarul a precizat că a discutat cu Prefectul Mircea Crețu despre situația generată de urși la Porumbacu, și că va trimite în cursul zilei de miercuri o informare detaliată către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în care să precizeze valoarea pagubelor create de animale și o situație a numărului de urși identificați în apropierea comunei.
Primarul afirmă că toate datele vor ajunge prin intermediul Prefecturii la Ministerul Mediului pentru a se putea lua măsuri.
Maria Poșa spune că din datele primite de la cei care gestionează fondul de vânătoare din zonă, numărul real al urșilor este de cinci ori mai mare decât cel existent în documente.
Atenționări pentru cetățeni
Deocamdată Primăria Porumbacu de Jos atrage atenția cetățenilor care trec prin zonă, ca atungi când parcurg trasee turistice sau traversează zone împădurite să își semnaleze prezența vorbind, pentru ca urșii să nu fie luați prin surprindere și să îi poată evita. Deasemenea localnicii și turiștii sunt îndemnați să nu hrănească sub nici o formă urșii sau să se apropie de aceștia pentru a face fotografii. Deasemenea în cazul în care prezența ursului este semnalată în apropierea gospodăriilor, cetățenii trebuie să sune de urgență la 112.
„ATENȚIE!
Deoarece în ultima perioadă, s-au înmulțit cazurile în care a fost semnalată prezența urșilor în apropierea localității Porumbacu de Sus și pe potecile turistice, primarul comunei Porumbacu de Jos, Georgeta – Maria Poșa, a luat câteva măsuri pentru prevenirea atacurilor urșilor asupra populației:
- A solicitat Direcției Silvice Sibiu, intensificarea acțiunilor de goană și împingere a vânatului spre pădure și a participat în mod direct la acțiunile organizate de pădurari
- Va prezenta o situație privind înmulțirea urșilor pe raza comunei Porumbacu de Jos și atacurile asupra omului și asupra animalelor domestice, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu
- A dat în lucru realizarea unor panouri de avertizare, care să atragă atenția asupra prezenței ursului în anumite zone.
«Trebuie luate măsuri urgente, deoarece nu putem solicita intervenția echipajelor de jandarmi noapte de noapte ca să alunge urşii din localităţi. Sunt și 3, 4 solicitări pe noapte. În condițiile în care vorbim de o suprapopulare a zonei cu efective de urs brun, trebuie să luăm în considerare reintroducerea vânătorii de prevenţie, dar într-un mod responsabil. Iar în paralel cu extragerile organizate în sezoanele de vânătoare, să existe și o cotă de intervenţie, recoltarea urmând să intre în sarcina gestionarilor fondurilor de vânătoare. Luni, voi avea o întâlnire cu dl. prefect și vom căuta soluții», a declarat primarul comunei Porumbacu de Jos, Georgeta – Maria Poșa.
Pentru a evita întâlnirea și atacurile urșilor, Primăria comunei Porumbacu de Jos vă recomandă ca, atunci când parcurgeţi trasee turistice sau traversați zone împădurite, să vă semnalați prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita.
Se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta pentru fotografii sau din alte motive.
Dacă semnalați prezența ursului în apropierea gospodăriilor, sunați la numărul de urgență 112“, este mesajul de avertizare lansat de către Primăria Porumbacu de Jos.