Unul dintre cele mai valoroase ansambluri de profil din România, recital la Sibiu

Unul dintre cele mai valoroase ansambluri de profil din România, Cvartetul Gaudeamus, va susține un recital la Sibiu în cadrul turneului național MUSIC 4 ALL.

FOTO: Filarmonica de Stat Sibiu

Conceptul proiectului este unul foarte actual, născut din dorința de a promova creația artistică românească contemporană print-un demers cultural valoros și deosebit de atractiv, atragerea atenţiei publicului – mai ales a publicului tânăr – asupra importanței creației artistice a prezentului fiind indispensabilă evoluției omului modern.

Repertoriul muzical propus cuprinde exclusiv partituri contemporane dedicate acestei formule instrumentale, semnate de unele dintre cele mai importante nume ale creației muzicale actuale: Adrian Iorgulescu, Ulpiu Vlad, Dan Dediu, George Draga, Roman Vlad.

Recitalul de la Sibiu va avea loc miercuri, 22 martie, de la ora 19.00, în sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA și este organizat de Filarmonica de Stat Sibiu în parteneriat cu Biblioteca ASTRA. Biletele, în valoare de 10 lei, sunt disponibile pe iabilet.ro și la casa de bilete a Filarmonicii.

Înființat în 1987, la Iași, unde membrii fondatori ai acestuia au beneficiat de îndrumarea celebrului Cvartet Voces, Cvartetul Gaudeamus este una dintre cele mai active formații camerale din țară, devenind din 1988 membru al Filarmonicii din Brașov. Cvartetul Gaudeamus are o bogată activitate încă de la înființare, susținând numeroase recitaluri și concerte în țară, dar și în Franța, Italia, Anglia, Germania, Spania, Ungaria, Croația, Polonia și Japonia, unde s-a bucurat de succes. Cu o componență care s-a modificat de-a lungul vremii, dar care s-a perfecționat în cadrul unor cursuri de măiestrie susținute la Londra și Salzburg și cu formații similare de renume precum Cvartetul Alban Berg sau Cvartetul Amadeus, Cvartetul Gaudeamus este distins cu mai multe premii importante printre care: premiul al II – lea la Concursul de Muzică de Cameră „V. Bellini” (Caltanissetta – Italia, 1995), premiul special la Concursul de cvartete de coarde „Mozart” (Salzburg – Austria, 1995), Marele Premiu la Concursul „Rovere d’Oro” ( San Bartolomeo – Italia, 2000) ș.a.

Dovedind o omogenitate aparte a sunetului, o putere excepțională de transmitere a semnificației muzicii și remarcabilă versatilitate stilistică, Cvartetul Gaudeamus abordează un repertoriu destul de vast ce cuprinde opusuri din majoritatea epocilor creatoare, inclusiv muzică românească a secolului XX și contemporană.

Prima apariție în față publicului brașovean are loc în 1988, an în care obțin Premiul I la Concursul de interpretare pentru cvartete studențești din cadrul Festivalului internațional al muzicii de cameră – ediția a XIX-a. Urmează și alte concursuri naționale și internaționale, în palmaresul GAUDEAMUS QUARTET fiind incluse: premiul special al juriului la Concursul Internațional de cvartet de coarde Mozart – Salzburg, Austria (1995), Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Muzică de Cameră Vincenzo Bellini – Caltanisseta, Italia (1995), Marele Premiu Rovere d’Oro la Concursul Internațional de Muzică de Cameră – San Bartolomeo al Mare, Italia (2000) ș.a. Artiștii cvartetului se perfecționează la cursuri de măiestrie în Marea Britanie cu Hugh Maguire (prim violonist al Cvartetului Allegri) și cu membri ai Cvartetului Alban Berg. De asemenea, lucrează la Salzburg cu Walter Levin (prim violonistul Cvartetului La Salle), la Londra cu membri ai Cvartetului Amadeus și cu Milan Skampa (membru al Cvartetului Smetana). Sunt invitați, pentru două sezoane consecutive – în calitate de cvartet în rezidență – să susțină concertele stagiunilor de iarnă de la Jubilee Hall din Aldeburgh, Marea Britanie ( perioada februarie-martie 1997 și 1998).

Repertoriul cvartetului este impresionant, cuprinzând peste 200 de lucrări din creația lui Luigi Boccherini, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann, Johannes Brahms, Edvard Grieg, Antonin Dvorak, Bedrich Smetana, Maurice Ravel, Claude Debussy, Bela Bartok, George Enescu, Dmitri Schostakovich, Serghei Prokofiev, Mihail Jora , Pascal Bentoiu, Wilhelm Berger, Vasile Herman, Theodor Grigoriu, Adrian Iorgulescu, Ulpiu Vlad, Vasile Spătărelu ș.a. Gaudeamus Quartet se numără printre puținele cvartete care includ în repertoriul lor Integrala Cvartetelor de coarde de Beethoven (Iași – 1997, Brașov – 1998 și Genova, Italia – 2008). Cu o omogenitate aparte a sunetului, o putere de transmitere electrizantă și o versatilitate plină de imaginație , Cvartetul „Gaudeamus” este invitat în decursul anilor să concerteze pe marile scene ale Europei și nu numai, realizând turnee în marile orașe din România, Rusia, Republica Moldova, Austria, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Turcia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Croația, Olanda, ajungând până în îndepărtata Japonie.

Gaudeamus Quartet impresionează prin seriozitatea cu care abordează lucrările de muzică de cameră, prin abilitățile tehnice și muzicale, prin felul concentrat în care interpretează opere ale diferiților compozitori (Thomas Kakuska, membru al Alban Berg Quartet).

Înregistrările audio (CD) ale formației cuprind următoarele titluri: 1999 – Gaudeamus Quartet
– COPYMEDIA GERMANY, 2002 – Gaudeamus Quartet în Borken – LINOS KONZERT, 2004 – Strîng Time – ENTERCOM SAURUS RECORDS, 2005 – Emsdettener Totentanz – PALATON INTERNAȚIONAL , 2006 – String and Sax – ENTERCOM SAURUS RECORDS, 2009 – 2010 –
Integrale dei Quartetti per Archi di Ludwig van Beethoven – GPMUSICA.

Componența cvartetului s-a schimbat, de-a lungul celor trei decenii de activitate concertistică, avându-i în prezent că membri pe: Lucia Neagoe – vioara I, Raluca Irimia – vioara II , Leona Varvarichi – violă și Ștefan Neagoe – violoncel, soliști concertiști ai Filarmonicii Brașov. Vasta experiență solistică, didactică și de studio din cei 28 de ani de carieră, tenacitatea și disciplina care i-au caracterizat în toată această perioadă, validează Gaudeamus Quartet că fiind una dintre cele mai profesioniste formații camerale dispunând de înalte calități artistice (Dan Prelipcean – Cvartetul Voces) și o prezența activă în viață Brașovului, atât prin concertele din cadrul stagiunii Filarmonicii, cât și prin contribuția sa la promovarea și dezvoltarea culturii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura