Dacă e septembrie, sărbătorim știința!
Noaptea Cercetătorilor este un proiect prin care Sibiul participă pentru al șaselea an consecutiv la un eveniment european ce își propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg și să contribuie la o mai bună cunoaștere a rezultatelor și impactului cercetării asupra comunității, a cetățenilor și a vieții de zi cu zi.
Evenimentul de anul acesta va avea loc în data de 27 septembrie, în intervalul orar 16 – 23, în spațiile Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la Cercul Militar și în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA.
Prin implicarea a peste 230 de cadre didactice și a peste 200 de voluntari, vor fi organizate experimente inedite din toate ramurile științei, expoziții, demonstrații cu roboți, workshop-uri interactive și concursuri destinate vizitatorilor de toate vârstele.
Concursul ”Sibiul cercetătorilor – știință, tehnologie și cultură” își propune sporirea interesului tinerei generaţii pentru domeniile ştiinţific şi tehnic, având ca tematică exemplificarea prin tehnici vizuale a modului în care rezultatele diverselor cercetări şi experimente pot avea efecte vizibile asupra dezvoltării şi prosperităţii oraşului Sibiu.
Echipele de proiect vor avea ca sarcină realizarea unor proiecte inovative, științifice sau tehnice, cu caracter experimental – demonstrative, apoi realizarea unor filme care vor fi prezentate public pe pagina de Facebook a concursului unde vor fi vizualizate și votate. Evaluarea și punctarea proiectelor propuse va fi făcută cu respectarea următoarelor criterii prezentate și în Regulamentul oficial al Concursului: caracterul aplicativ al proiectului propus; impactul proiectului asupra dezvoltării orașului Sibiu și îmbunătățirii calității vieții locuitorilor orașului; modul de prezentare a proiectului în cadrul filmului; numărul de voturi primite pe pagina de Facebook dedicată concursului.
Tinerii de toate vârstele își pot găsi un domeniu în care să se implice, regulamentul incluzând trei secțiuni: „Inventatorul din mine” – concurs de experimente, „O zi din viața unui cercetător” – concurs de eseuri” și “În lumea inventatorilor” – concurs de desene”.
Până la data de 23 septembrie, organizatorii așteaptă cât mai multe echipe formate din tineri elevi și studenți care să își pună imaginația la încercare, iar pasiunea acestora pentru știință și cercetare să dea roade prin prezentarea publică a unor proiecte interesante, inedite și provocatoare.
Rezultatele vor fi afișate în data de 25 septembrie pe site-ul http://cercetare.ulbsibiu.ro/nc.html și pe pagina de Facebook a evenimentului, iar premiile deosebit de motivante vor fi acordate pentru fiecare concurs în funcție de vârsta și categoriile instituțiilor din care vor proveni concurenții, facultate, liceu, gimnaziu.
Premierea va avea loc vineri, 27 septembrie, la ora 15, în Aula Avram Iancu a ULBS, în cadrul festivității care va deschide toate evenimentele care se vor desfășura în cadrul Nopții Cercetătorilor 2019.