Undă verde pentru mega-proiectul de 30 milioane euro pe Calea Șurii

O nouă arteră vitală pentru Sibiu prinde contur: fonduri europene de 13,4 milioane euro vor transforma Calea Șurii Mici într-un coridor modern de mobilitate, cu benzi dedicate transportului public, piste pentru bicicliști și peste 370 de arbori plantați.

Foto: Primăria Municipiului Sibiu

Agenția de Dezvoltare Regională Centru a anunțat Primăria Sibiu că proiectul depus în cadrul Programului Regiunea Centru în luna noiembrie 2024 pentru crearea unui coridor de mobilitate pe Calea Șurii Mici – tronson I a fost admis spre finanțare, urmând semnarea contractului. Acest proiect continuă implementarea măsurilor prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu, transmite Primăria Sibiu.

Valoarea totală a proiectului este de 30,21 milioane de Euro, din care 13,42 milioane de Euro vor proveni din fonduri europene nerambursabile, iar cea mai mare parte, 16,79 milioane de Euro, va fi asigurată din bugetul local, reprezentând cheltuieli neeligibile și contribuția Municipiului Sibiu.

SCOPUL proiectului este modernizarea și optimizarea infrastructurii pe un prim tronson al Căii Șurii Mari, situat între viaductul M. Kogălniceanu și str. Bruxelles, creându-se astfel o conexiune optimizată cu centrul orașului. Pe lângă faptul că în proximitatea arterei este situată zona industrială vest a orașului, această arie a cunoscut și continuă să înregistreze și o dezvoltare imobiliară accelerată. De asemenea, acest sector preia și traficul de navetă spre/dinspre comuna Șura Mică. În acest context, Primăria Sibiu a inițiat acest proiect prin care va moderniza infrastructura pentru circulația auto și se va crea un coridor de mobilitate alternativă, prin amenajarea unor benzi dedicate transportului public, a unor piste pentru biciclete și a unor trotuare largi.

LUCRĂRILE prevăzute în proiect includ:

  • Modernizarea drumului și extinderea acestuia pe anumite porțiuni. Drumul va avea profile variabile: pe o porțiune va rămâne cu o singură bandă pe sens, iar pe un tronson va avea 3 benzi pe sens, dintre care una pe fiecare sens dedicată transportului public. Lungimea totală a tronsonului vizat de proiect este de 1,95 km, fiind prevăzută și amenajarea a 3 sensuri giratorii și a 5 podețe la traversările peste canale ANIF
  • Crearea trotuarelor pe ambele părți ale străzii, cu rampe care să asigure circulația și pentru persoanele cu dizabilități
  • Amenajarea de piste sigure pentru biciclete în ambele sensuri
  • Plantarea a peste 370 de arbori
  • Amenajarea unui nou sistem de iluminat public, prin instalarea a peste 100 de stâlpi de iluminat, cu corpuri eficiente, cu LED. Acesta va fi conectat la centrul de telegestiune, pentru comanda și monitorizarea de la distanță.
  • Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, precum și relocarea conductelor de gaze și a rețelelor electrice

URMEAZĂ semnarea contractului de finanțare, iar în paralel Primăria Sibiu va iniția procedura de achiziție pentru contractarea lucrărilor, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și proiectul tehnic fiind deja elaborate.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura