Fotografii profesioniști și amatori străbat barierele culturale pentru a aduce în fața publicului un mesaj uitat.
Sufletul infinit al naturii trezește spiritul omului, îl apropie de rădăcini, îl însuflețește în fiecare zi, naște trăiri și impulsuri care, transmise mai departe generațiilor viitoare, vor păstra esența tuturor celor care au fost, onorându-i și înlesnind drumul celor care vor fi. Copleșiți de știri comerciale, chiar și negustându-le putem să rămânem cu impresia că acestea contează, uitând de iubirea ce-o poartă natura oamenilor, iubire pe care o întâlnim la tot pasul, dar trebuie să alegem să o vedem.
Comuna Șelimbăr, cu binemeritata reputație pentru activitățile culturale pe care le desfășoară, a ajutat tinerii pasionați de fotografie să regăsească dragostea pentru natură în cadrul workshop-ului Photo Travel. Timp de două săptămâni, artiștii au fotografiat – sub coordonarea domnului Daniel Bălțat – în Șelimbăr, Mohu, Veștem și Bungard, fiind inspirați de magnificul peisaj din jurul Sibiului. O parte din imaginile realizate au fost expuse în fața Căminului Cultural din Șelimbăr, în luna octombrie.
Dar pasiunea fotografilor participanți nu s-a oprit aici. Adriana Alejandra Marelli, artistă și profesoară în cadrul Institutului Superior Antonio Ruiz de Montoya din Ayacucho, Argentina, a aprofundat cu succes aspecte despre antropologie într-o lecție deschisă în fața studenților. Tinerii au fost curioși și entuziasmați să afle mai multe despre călătoriile doamnei profesoare prin Argentina, studiul civilizațiilor băștinașe, obiceiurile, tradițiile și moștenirile acestora. Rolul pivotal al pădurii a putut fi observat și în cadrul unui vernisaj în care a fost expusă munca artistei, frumusețea, compoziția și rafinamentul lucrărilor.
„Am ales să folosesc fotografia pentru a sublinia ironia atitudinii societății față de viitorul pădurilor. Așa-zișii militanți pentru drepturile spațiului verde pretind că pădurea are valoare pentru ei abia după ce au distrus-o. Un copac este o viață, un suflet, nu poate fi cusut în jocurile noastre elaborate de-a medicii, nu există copci suficient de avansate pentru așa ceva. Singurul rol al regretului este acela de a învăța din greșelile trecute și de a pune în aplicare ce am învățat. Trebuie să valorificăm mai mult comorile oferite de pădure. În inima pădurii, omul devine mai bun, mai curat, iar grijile se risipesc asemenea ceții care eliberează zi de zi coamele lor semețe. Aici, dragostea este mai curată, mai pură, la fel ca aerul care ni-l oferă pădurea”, a declarat Adriana Alejandra Marelli.
Proiectul „Photo Travel” este organizat de Fotoclubul Orizont, finanțat de Primăria și Consiliul Local al comunei Șelimbăr, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul Superior Antonio Ruiz de Montoya din Ayacucho, Argentina.