Asociația ”Prietenii Mocăniței” au propus, în acest an, pentru Maratonul Internațional Sibiu, un proiect mai …aparte, care să răspundă unor ”nevoi umane de bază” ale turiștilor: ”Tron pe peron”. Pe scurt, voluntarii încearcă să strângă fonduri pentru amenajarea unei toalete în gara Cornățel.
Foto: Asociația Prietenii Mocăniței
”Proiectul răspunde uneia dintre cele mai de bază nevoi umane, fiind identificată atât pe propria noastră piele, dar mai ales de pe fețele consternate ale turiștilor care ne întreabă unde e toaleta și noi le arătăm… tufișul. Nici n-am avea încotro să le arătăm, deoarece, din câte știm noi, pe toată Valea Hârtibaciului nu există nicio toaletă publică”, spun reprezentanții Asociației ”Prietenii Mocăniței”.
Pentru acest proiect, care constă în achiziționarea unui container dual (femei, bărbați) gata dotat este nevoie de suma de 8000 de lei.
”Vechile WC-uri ale mocăniței hârtibăcene, clădiri din lemn, au fost primele care au dispărut după abandonarea liniei de către CFR, în anul 2001, așa că, jenați să îi tot îndrumăm pe turiștii cu necesități fiziologice către natură, ne-am decis să dotăm din nou gara Cornățel cu o toaletă. Va fi sub forma unui container dual (femei, bărbați) gata dotat, ca să ne dea cât mai puține bătăi de cap și ca să îl putem muta pe viitor în alte gări, dacă va fi nevoie. Un proiect mai puțin atractiv, știm, dar extrem de necesar pentru o experiență plăcută la mocăniță”, continuă reprezentanții Asociației.
În continuare sunt așteptați să se înscrie alergători și susținători ai acestui proiect.
Asociația ”Prietenii Mocăniței” se ocupă, încă din anul 2008, de conservarea și restaurarea mocăniței ce lega odinioară Sibiul de Agnita, pe valea Hârtibaciului. Voluntarii asociației au reparat linia între gările Cornățel și Hosman, au construit o hală pentru materialul rulant, au cumpărat o locomotivă și au împrumutat vagoane cu care organizează regulat curse turistice, iar acum lucrează la extinderea traseului mocăniței până la halta Fofeldea. În paralel cu întreținerea și extinderea liniei, mentenanța trenului și a clădirilor și, mai nou, reparația depoului mocăniței din Sibiu, devine tot mai importantă asigurarea facilităților necesare turiștilor, de care această cale ferată nu a avut niciodată parte – parcări, peroane, toalete, suveniruri, etc.
Cu peste 5000 de turiști plimbați în fiecare an, Asociația ”Prietenii Mocăniței” își îndeplinește scopul de a contribui la dezvoltarea sustenabilă prin turism a Văii Hârtibaciului.