Un sibian valorează, în medie, 1.400 de lei

Sibiul conduce detașat în topul salariilor pe județe, dacă ar fi să ne luăm după diferența dintre salariul mediu estimat de Comsia Națională de Prognoză și cel real.

Sibienii o duc cel mai bine în ceea ce privește salariul mediu, potrivit celor mai recente date oferite de Institutului Național de Statistică. Salariu estimat de Comisia Națională de Prognoză a fost depășit cu 164 de lei, după ce în luna mai a acestui an salariul mediu în Sibiu a fost de 1.561 de lei, față de valoarea anticipată de 1.397 de lei pe lună. Pe locul doi se situează Bucureștiul, cu o diferență de 62 de lei, urmat de Cluj, unde diferenţa este de 56 de lei, Covasna și Argeș cu 54, respectiv 49 de lei. La polul opus se situează 35 de județe în care salariul real este mai mic decât cel estimat inițial de Comisia Națională de Statistică. Printre acestea se numără Caraş-Severin, Prahova, Harghita sau Dâmbovița. Diferențele sunt destul de mari, sumele depășind 200 de lei, ceea ce în actualul context economic reprezintă o sumă destul de importantă. Interesantă este însă evoluția județului Sibiu, care se pare că își revine mai rapid decât se anticipa, și, totodată, involuția județului Prahova. În topul real al salariilor, Sibiul se află pe locul doi, iar Prahova pe locul 12, în timp ce în topul stabilit pe baza estimărilor Comsiei Naționale de Statistică județul Prahova ocupă locul trei, iar Sibiul locul 12. Analiștii sunt de părere că la evoluția Sibiului au contribuit o serie de factori, printre care se numără existența firmelor cu capital străin, vizibilitatea orașului de la malul Cibinului, dar și dezvoltarea turismului din ultimii ani.

Situaţia nu e roză

Diferența dintre sumele estimate și cele reale este destul de mare. Cu excepția primelor șase județe din top care au ieșit pe plus, celelalte 35 de județe cuprinse în clasament sunt pe minus. Totodată, analiștii consideră că este foarte puțin probabil ca salariul mediu să crească în următoarele luni, astfel încât să se îndeplinească estimarea realizată de Comisia de Prognoză. De exemplu, statisticienii au considerat că salariul mediu din acest an se va situa la o valoare de 1.320 de lei pe lună, în condițiile în care cel din luna mai a fost de 1.227 de lei. Cu 93 de lei mai puțin decât previziunile Comisiei Naționale de Prognoză, iar în unele județe situația este și mai gravă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura