Un sfert dintre români se consideră săraci | ANALIZĂ

Anul 2019 a început pentru români cu îngrijorare în ceea ce privește situația lor financiară.

Grija banilor a devenit un fenomen constant în ultimii 10 ani, iar acesteia i s-au adăugat și alte griji cum ar fi predictibilitatea generală, starea de sănătate, lipsa locurilor de muncă etc.

IRES  a realizat un studiu la început de an, după sărbătorile de iarnă, într-o perioadă în care discuțiile pe teme financiare din spațiul public au fost destul de intense în contextul măsurilor fiscale anunțate de Guvern la finele lui 2018.

Îngrijorările care problematizează banii – lipsa banilor, nesiguranța zilei de mâine, devalorizarea banilor, nivelul de trai / sărăcia, nivelul scăzut al salariilor și pensiilor –   sunt prezente, la începutul anului 2019, în rândul a peste 30% dintre români.

Acestea sunt urmate de îngrijorări care au la bază starea de sănătate (12%), dar și de cele legate de situația politică din țară (12%).

Pentru 6 din 10 români, banii sunt foarte necesari

6 din 10 români cred că banii sunt foarte necesari în viața de zi cu zi, percepția fiind distribuită omogen în toate categoriile socio-demografice.

În timp ce 13% dintre români spun că banii pe care îi au le sunt suficienți atât pentru traiul zilnic și cheltuieli, dar și pentru economii și investiții, 17% spun că nu le sunt suficienți pentru traiul zilnic. Cei mai mulți dintre participanții la studiu – 36% – spun că banii le ajung doar pentru traiul zilnic.

Un sfert dintre români se consideră săraci

Când românii sunt întrebați dacă se consideră bogați sau săraci, aproape un sfert se definesc ca fiind săraci, iar restul spun despre ei că nu sunt nici bogați, nici săraci. Doar 1% dintre respondenți se autoevaluează ca fiind bogați.

Majoritatea dintre respondenții care s-au declarat ca fiind săraci au un nivel de vârstă mai ridicat, iar percepția asupra sărăciei este invers proporțională cu nivelul de educație.

Românii îi văd pe șefi ca fiind bogați

Cu cât crește distanța socială față de indivizii la care se raportează, crește tendința de a-i evalua pe ceilalți mai săraci în raport cu propria persoană. Nu același lucru se întâmplă când vine vorba despre șefi care sunt evaluați superior din punct de vedere financiar.

Românii au nevoie de 2.000 de lei pentru a fi liniștiți

Un venit lunar personal de până în 2.000 de lei este considerat suficient de către o treime dintre români pentru a se putea considera liniștiți din punct de vedere financiar.

Bani pentru familie sau pentru locuință

Întrebați ce ar face dacă ar avea suma de 100.000 de euro (pe care majoritatea respondenților au văzut-o ca fiind una semnificativă), o cincime dintre români ar da-o familiei, în timp ce altă cincime ar achiziționa o locuință sau un teren.

Românii și băncile

Relația românilor cu băncile rămâne una conservatoare.

Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu declară că nu au nicio relație cu vreo bancă din România.

Pe acest fond, încrederea în bănci este scăzută. Însă respondenții care folosesc servicii bancare le evaluează în termeni pozitivi.

Profilul românului care folosește cardul / aplicațiile mobile pentru plăți la comercianți: bărbat, tânăr, cu studii superioare, din mediul urban, din Transilvania și Banat.

Pentru plățile la comercianți doar 35% dintre români folosesc cardul și / aplicațiile mobile, în timp ce pentru a cumpăra online procentul este și mai scăzut – 22%, alternativa în acest caz este de a plăti, în numerar, la livrare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*