Un nume pentru performanţă: Pamira

Cea mai mare bază sportivă din Sibiu oferă stagii de pregătire completă și posibilitatea de a face performanță în tenis la cel mai înalt nivel. Printre cei care au redescoperit aici plăcerea de a juca tenis se numără însuși primarul Klaus Iohannis.

Antrenamentele sunt gândite pentru orice nivel, începând de la programele pentru copii, la programe de performanță sau ore private cu antrenori specializați. „Programul pentru juniori se adresează atât copiilor care vor să facă performanță, cât și celor care vor să practice un sport într-un mediu plăcut. Pe perioada verii, organizăm o tabără de tenis la care am avut copii din întreaga țară, dar și din Italia, Grecia sau Canada“, precizează administratorul bazei sportive. Programul petnru intermediari se adresează celor care și-au însușit deja bazele tenisului și vor să facă performanță. De asemenea, adulții au posibilitatea de a face mișcare într-un cadru organizat, baza Pamira găzduind pe perioada verii și diverse turnee din circuitul BCR Tenis Partener. Secțiunea de performanță oferă un pachet complet, de cazare, masă, pregătire fizică și tehnică celor care doresc să obțină rezultate notabile în acest domeniu, prețurile unui astfel de stagiu de pregătire variind între 3.000 și 3.600 de lei pe lună. Toți antrenorii din acest program sunt foști sau actuali jucători de tenis, iar baza dispune și de un antrenor de fitness, un preparator pentru mental coaching și un nutriționist. „În prezent, avem copii din întreaga țară care s-au mutat cu școala la Sibiu, învață la «Ghibu» și sunt cazați la noi de mai bine de patru ani. În fiecare an, în perioada noiembrie-decembrie, plecăm în America, acolo unde au posibilitatea să participe la turnee importante precum Bollettieri sau Orange Bowl“, explică Vecerdea. În urma acestor antrenamente susținute, apar și rezultatele, echipa de juniori Pamira devenind campioană națională în 2008, iar în 2009 a obținut locul III.

Primarul, client fidel

Pentru cei de peste 18 ani, care termină perioada junioratului, există posibilitatea obținerii unei burse la universități de prestigiu din Statele Unite ale Americii. „În prezent, avem șase sportivi, crescuți la noi, care au plecat cu burse pline în America, burse care se ridică la aproximativ jumătate de milion de dolari. Au asigurat tot acolo, trebuie numai să joace pentru universitatea respectivă“, menţionează Vecerdea. În ceea ce privește juniorii, rezultatele în clasamentele mondiale au fost tot mai bune, de la an la an. „În 2009 Alexandru Marasin, din Suceava, a terminat junioratul la noi în primii 300 la nivel mondial, în 2010 Lucian Gheorghe din Bacău a terminat în primii 200, iar anul acesta sibianul Victor Cornea va termina junioratul cu siguranță în primii 100“, se mândreşte antrenorul. Acesta și-ar dori să atragă și implicarea administrației locale în competițiile sportive de acest gen, mai ales că de un an și jumătate însuși primarul Klaus Iohannis s-a arătat interesat de acest sport. „Noi am depus un proiect, însă bugetul pe anul viitor pentru competițiile sportive nu a fost încă aprobat. Domnul Iohannis, care de un an și jumătate a început să vină la tenis la noi, s-a arătat interesat în susținerea competițiilor de tenis“, explică Vecerdea. Printre VIP-urile locale care au practicat tenis la baza Pamira se numără omul de afaceri Ioan Ciolan, patronul Polisano, Ilie Vonica, sau foștii viceprimari Eugen Mitea și Daniel Fântână.

Atitudine de învingător

Pe lângă atrenamentele profesioniste și stagiile de pregătire complete, baza Pamira propune sportivilor un concept nou – mental coaching. Pe înțelesul tuturor, un suport psihologic pentru dezvoltare profesională. „Mentalul reprezintă 80% sau chiar mai mult dintr-o victorie, după părerea mea. La un nivel ridicat de joc, diferența o face concentrarea mai mare sau dorința de a caștiga. Din seminariile domnului Zancu și domnului Baciu, la care am luat parte, am învățat că sunt multe lucruri care trebuie făcute pentru a ajunge un mare jucător. În afară de partea mentală, disciplina este un alt capitol important. Una dintre ședințele cele mai utile pentru mine a fost aceea despre reguli. De asemenea, discuțiile individuale au fost folositoare în toate planurile vieții mele. Am învăţat să gestionez potrivit furia și să mă exteriorizez când trebuie, dar și cum trebuie. Atitudinea mea pe teren s-a îmbunătățit și odată cu aceasta și jocul meu“, povesteşte Şerban, unul dintre participanţii la coaching. Stagiile se desfășoară la Sibiu cu sportivi din întreaga țară, iar părinții și antrenorii sunt încurajați să participe cel puțin la un atelier de lucru. „Am vrea să extindem această pregătire mentală și pe segmentul de antrenori, însă este foarte greu. Mulți dintre ei au senzația că nu le-ar folosi la nimic, se axează mai mult pe pregătirea fizică, în detrimentul celei mentale, și le e frică să nu-și piardă sportivii“, explică antrenorul sibian. Pe viitor, acesta și-ar dori să mai investească în infrastructură, pentru a avea dispune de propriile săli de conferință, în incinta bazei, unde s-ar putea ține noi programe de mental coaching.

Un vis devenit realitate

Baza sportivă Pamira a luat naștere în urmă cu cinci ani, din ambiția și pasiunea unui fost jucător de tenis sibian. Marius Vecerdea a crezut în visul său, convins fiind de faptul că și România poate avea jucători de talie mondială în tenis. În 2005, a ales să dea America pe Sibiu și să se întoarcă în țară, pentru a începe construcția unei academii de tenis. „Familia m-a determinat să mă întorc în România. La vremea aceea, nu exista nicio firmă de construcții specializată, pentru că în ultimii 20 de ani nu se construise nimic în Sibiu, iar o astfel de bază sportivă se construiește după anumite reglementări. Așa că am decis că e mai bine să o construiesc eu, cu mâna mea, ajutat de familie“, îşi aminteşte managerul.

Tarife accesibile

După o investiție de peste un milion de euro, o baza agricolă dezafectată a început să-şi schimbe înfăţişarea, devenind astăzi cea mai mare bază sportivă din Sibiu. În prezent, complexul Pamira adăpostește şase terenuri de tenis cu zgură, dintre care două acoperite pe timp de iarnă, un teren artificial de fotbal de 800 de mp, ce dispune de nocturnă și poate fi acoperit și încălzit, un hotel cu 30 de locuri și un bar. Pentru închirierea terenurilor de tenis, prețurile pornesc de la 35 lei/oră, respectiv 30 de lei pentru cei care optează pentru abonament, ajungând până la 60, respectiv 50 de lei pe oră, în perioada sezonului rece. Pentru închirierea terenului artificial de fotbal, prețurile pornesc de la 50 de lei pe oră, ajungând până la 120 de lei, în funcție de oră și de sezon.

 

 

Marius VECERDEA | manager Pamira

 

„Am inițiat coaching-ul la Sibiu încă din februarie 2009, la meciul de Cupa Davis, atunci când am început colaborarea cu Silviu Zancu. De atunci și până în prezent, organizăm alături și de Ionel Baciu, fost sportiv de perfomanță, la fiecare două luni, stagii de mental coaching pentru sportivi, iar de anul acesta am inițiat și pentru părinți. Este foarte important ca sportivii să fie pregătiți și din punct de vedere mental, nu numai fizic, pentru a face față unui meci important.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura