Bullying-ul este o problemă serioasă în școli din România. Sunt sute de cazuri în care părinții își mută copiii în alte unități de învățământ pentru că au fost agresați (fizic sau verbal) de alți colegi. Din cauza pandemiei de COVID-19 începe să apară un nou tip de bullying și anume bullying-ul din cauza vaccinării sau nevaccinării.
Conform ultimelor date doar 30% dintre elevi s-au vaccinat împotriva COVID-19. Vaccinarea sau nevaccinarea elevilor a ajuns motiv de bullying în şcolile din România. Chiar şi aşa, elevii au vorbit, într-o conferinţă organizată de „Salvaţi Copiii”, despre un nou fenomen apărut în unităţile de la noi din țară.
Potrivit Digi 24, preluat de Monitorul de Cluj, campaniile de informare cu privire la vaccinare sunt insuficiente sau nu există în unele unități de învățământ, au transmis aproape 22.000 de copii care au răspuns unui chestionar realizat de Consiliul Național al Elevilor în parteneriat cu Salvați Copiii România.
Eșantionul a fost realizat pe 21.581 de elevi, dintre care 2.080 din învățământul gimnazial și 19.501 din cel liceal.
„Undeva la 36% ne-au afirmat că în școala lor au avut loc astfel de campanii. Sunt și opinii care indică vaccinarea sau nevaccinarea ca motiv al apariției cazurilor de bullying în comunitatea școlară, mai ales în relația dintre elevi”, a transmis Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Radu Szekely, consilierul Ministrului Educației, a transmis că România ar putea avea şi mai mulţi copii vaccinaţi dacă ar împrumuta, de la alte ţări, modele adaptate vârstei lor.
„Ideea aceasta a vaccinării și cum obțin cei tineri informații despre vaccin este una care ne preocupa. Momentan nu există programe de informare în masă adaptate pentru vârsta copiilor și tinerilor în România.(…) Pentru copii și tineri cred că se pot face materiale adaptate, simple, un personaj erou care salvează lumea cu vaccinul, sau poate chiar vaccinul e un superman, personaj erou care salvează planeta”, a declarat Radu Szekely în cadrul conferinței.