Reprezentanții celor mai importante agenții de turism din țară s-au reunit pentru două zile la Sibiu, pentru a discuta și face propuneri pe marginea noului proiect privind legea turismului, pentru a discuta problemele din turismul românesc cu ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, și pentru a participa la Adunarea Generală a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
Pe lângă problemele administrative ale asociației, cei prezenți la Sibiu au avut ocazia să viziteze câteva obiective turistice din Mărginimea Sibiului. Evenimentele de pe agenda ANAT de la Sibiu au fost conduse și moderate de Alin Burcea, președintele ANAT.
Pentru prima oară la Sibiu
„Este pentru prima dată când se organizează la Sibiu o astfel de adunare generală a ANAT. Au fost discutate probleme curente ale asociației și am primit vizita ministrului Turismului. Dacă ziua de vineri a fost dedicată adunării generale, ziua de sâmbătă a fost mai relaxată, deoarece cei prezenți la Sibiu au putut participa la un tur în Mărginimea Sibiului, fiind vizitate localitățile Cisnădioara, Rășinari, Sibiel și Săliște. Aceștia au avut ocazia să deguste produse tradiționale din Mărginime și să se familiarizeze cu acestă zonă turistică“, ne-a declarat Flaviu Virca, vicepreședintele regiunii Centru din cadrul ANAT.
Proiect ministerial
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat vineri, la Sibiu, că îşi doreşte ca până la 1 septembrie să apară legea privind garantarea pachetelor turistice, mai ales după ce a observat că o parte din agenţiile rămase fără licenţă în 2016 au reapărut pe on-line. „Avem o problemă, garantarea de servicii turistice. Suntem în acest moment în pre-infringement. Trebuie să găsim nişte soluţii de viitor, în aşa fel încât fiecare cetăţean din România să fie protejat în momentul în care îşi va achiziţiona un pachet de servicii turistice. Suntem obligaţi ca până la finalul lui 2017 să rezolvăm această problemă. Eu vreau ca cel târziu la 1 septembrie garantarea de servicii turistice să fie un subiect închis”, a spus ministrul Turismului într-o conferinţă de presă. Ministerul Turismului a depistat o parte din agenţiile de turism, care funcţionează ilegal, cu ajutorul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). „Dacă vă uitaţi în ultimii câţiva ani şi chiar în ultimul an, au fost ridicate peste 1.200 de licenţe de turism pentru agenţiile din ţară şi nu cred că este un lucru normal, înseamnă că sunt nişte probleme în piaţă. Trebuie venit cu noi acte normative pentru că în continuare sunt aşa-zise agenţii care vând în on-line, dar ele nu sunt licenţiate şi nici nu ne convine să facem un fel de Poliţie să căutăm sau să găsim pe cineva anume. Nu avem o situaţie reală în acest moment. Le descoperim pe parcurs. Şi vă spun sincer că le-am descoperit chiar cu ajutorul celor din ANAT şi nu numai”, a adăugat Mircea Titus Dobre. Ministrul vrea ca viitoarea lege să interzică unei persoane să mai deţină o agenţie de turism, dacă a încălcat legea în acest domeniu. „Problema este că, chiar dacă au fost închise, au reapărut şi s-au înscris şi-au făcut alte agenţii sau au devenit acţionari şi nu au fost administratori. Dacă, de exemplu, nu a respectat legea, eu cred că ar trebui să ne punem un semn de întrebare, că un om care nu respectă legea dacă este corect să mai fie în piaţă în acest domeniu de activitate”, a menţionat ministrul Turismului.
TVA redus
Dobre a anunţat, totodată, că speră la ieftinirea vacanţelor şi în acest sens va propune, în acestă săptămână, Ministerului de Finanţe, reducerea TVA la 9 la sută. El a adăugat că pentru reducerea TVA este nevoie şi de aprobarea Comisiei Europene. „Înaintez documentaţia la Ministerul de Finanţe. Deci noi, Ministerul Turismului, vom face propunerea către Ministerul de Finanţe. Am avut o discuţie principială cu dânşii. Ne-au spus că trebuie înaintată o documentaţie către Comisia Europeană, apoi trebuie să aşteptăm răspunsul acestora. După cum ştiţi, în acea directivă, travel agency nu sunt introduse, deci nu pot avea o cotă diferenţiată la TVA. Noi putem, pentru că avem două cote diferenţiate la TVA, de 5 la sută la construcţii, respectiv de 9 la sută la alte produse, respectiv de 19 la sută”, a precizat ministrul Turismului. Mircea Titus Dobre a spus că „nu ştie exact” de când TVA-ul va fi de 9 la sută în turism. Întrebat de către jurnalişti dacă reducerea TVA va duce la ieftinirea vacanţelor, ministrul Turismului a răspuns că „speră că da”. „Eu sper că da. Fiecare trebuie să aibă în ofertă preţul plus TVA. Nu trebuie să introducă TVA-ul în preţul respectiv când face oferta”, a spus Mircea Titus Dobre.
În fața unui nou record
Sibiul speră să atragă peste un milion de turişti în 2019, când va fi „Regiune Gastronomică Europeană”, o cifră record, care ar depăşi-o pe cea din 2007, când a fost primul oraş românesc desemnat „Capitală Culturală Europeană”. Corina Bokor, viceprimarul municipiului Sibiu, a declarat, vineri, că speră „să depăşim un milion de turişti”. Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a subliniat, la rândul său, că „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019” este un avantaj pentru România. „Felicitări în primul rând pentru că în 2019 veţi fi capitala gastronomiei. Cred că este un avantaj pentru România. Aţi mai fost şi Capitală Europeană a Culturii. Asta arată cât de bine merge activitatea aici în Sibiu din toate punctele de vedere”, a declarat ministrul Turismului, care a participat, la Sibiu, la Adunarea Generală a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Alin Burcea, preşedintele ANAT apreciază că, „produsul Sibiu este un produs bun şi foarte bun”. Regiunea Sibiu şi Regiunea Egeea de Sud (Grecia) au primit în ianuarie, la Atena, titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, în prezenţa reprezentanţilor de la Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Artă şi Turism.