Un nou eveniment cultural sibian. Expoziția artistei Sieglinde Bottesch

La Muzeul Național Brukenthal din Sibiu a fost vernisată vineri,  2 august 2024, o interesantă expoziție de artă primită de public cu mult interes. Doamna Sieglinde Bottesch s-a întors acasă! S-a întors la origine, la Sibiu. Intitulată „Origine”, expoziția domniei sale a fost însoțită de un catalog editat într-o formă grafică de excepție, distribuit gratuit participanților la expoziție.

Foto: Ion Talpos

Născută la Sibiu în 1938, artista Sieglinde Bottesch a absolvit Facultatea de Arte Plastice din București, stabilindu-se ulterior în Germania, la Ingolstadt. Cu o carieră fructuoasă, cu expoziții personale și de grup în întreaga lume, astăzi mai multe instituții culturale se pot lăuda că au în colecție o seamă de lucrări semnate Sieglinde Bottesch: Muzeul Albertina din Viena, Biblioteca de Stat a Bavariei din Munchen, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Colecția muzeelor orașului din Heilbronn, ș.a.

Sieglinde Bottesch a deschis la Muzeul Național Brukenthal o expoziție de excepție. Strâns legată de vechiul burg și de Transilvania, atât prin viața personală cât și prin munca și viziunea sa, artista a revinit la Sibiu. Este cunoscută în mediul de specialitate  ca o artistă care s-a impus prin lucrările sale în care tradiția intră într-un dialog firesc cu formele contemporane. Multitudinea de tehnici adoptate reliefează o artistă complexă, care caută surse și materiale prin care să comunice cu privitorul.

În cuvântul său de deschidere, Directorul Muzeului Național  Brukenthal, dr. Constantin Chituță, a ținut să-i aducă mulțumiri fostului Președinte al Consiliului Județean Sibiu, Martin Bottesch, prezent la vernisaj, pentru sprijinul acordat evenimentului cultural sibian și pentru că Forumul Democrat al Germanilor din România s-a implicat în organizarea expoziției retrospective a doamnei Sieglinde Bottesch, ca partener al evenimentului.

Foto: Ion Talpos

Lume multă la vernisaj! Iubitori de artă și cultură au fost prezenți la deschiderea evenimentului făcută în aer liber, în curtea interioară a muzeului. Artista a primit flori din partea organizatorilor iar după vernisaj, le-a oferit cataloage cu autografe vizitatorilor expoziției.

A fost o expoziție cu totul specială, fiind vorba despre o artistă cu totul specială! Cu bazele academice formate în România, la Sibiu și la București, Germania i-a oferit o altă perspectivă în ceea ce înseamnă arta contemporană.

În expoziția vernisată la Sibiu au fost expuse lucrări din două etape de creație ale artistei.  Lucrări tezaurizate în colecția Muzeului Național Brukenthal, provenind din prima etapă de creație și lucrări noi, pe care doamna Sieglinde Bottesch le-a realizat în perioada contemporană. După cum afirma dr. Constantin Chituță, curatorul expoziției „…sunt lucrări cu un impact extraordinar în care se vede foarte mult, nu neapărat filonul educației și de perseverență, cât mai ales  curiozitatea artistică, inteligența artistică pe care un artist trebuie să le aibă, la orice vârstă! Pentru că un artist rămâne tânăr la orice vârstă… Doamna Sieglinde Bottesch este nu doar o artistă completă, dar și complexă! A pornit de la pictură, a ajuns la ceramică, la sculptură, la instalație…”

Foto: Ion Talpos

Printre cuvintele elogioase la adresa artistei, Dr. Constantin Chituță i-a făcut acesteia, în mod public, propunerea să fie de acord ca în luna septembrie a acestui an  la SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival), o parte dintre lucrările sale să facă parte din structura festivalului. Festival la care vor participa cu lucrări câteva sute de artiști. Surpriza de care vor avea parte sibienii la acest festival, după cum ne-a mărturisit dr. Constantin Chituță, este că activitățile dedicate evenimentului nu va avea loc doar în spațiile Muzeului Național Brukenthal. Asta, pentru că Muzeul Național Brukenthal va prelua în chirie, temporar, fosta mânăstire a Ursulinelor (fostul colegiu pedagogic) iar epicentrul Festivalului Internațional de Artă Contemporană  de la Sibiu va fi stabilit aici, în această clădire.

Istoricul și curatorul german de artă Karin Dorothea Stempel, menționa: „Indiferent de ce s-a schimbat de-a lungul anilor și deceniilor-fie că este vorba de locuri, puncte de referință, medii, relații, domenii de activitate-ceea ce a rămas neschimbat în opera multiplă fațetată a artistei Sieglinde Bottesch este un mod specific de a vedea, de a aborda lucrurile, oamenii și situațiile”

Expoziția rămâne deschisă, în continuare, iubitorilor de artă și frumos. Și merită să fie văzută!

Autor: Ion Talpoș

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura