Un ingredient cheie în analgezice populare și în România, sub anchetă. Poate duce la o boală fatală

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a lansat o investigație privind un analgezic popular asociat cu o serie de boli și decese.

Foto: pixabay / arhivă

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), una dintre cele mai importante autorități de reglementare din UE, a confirmat că revizuiește metamizolul, un analgezic care poate duce la agranulocitoză, o afecțiune potențial fatală în care celulele albe din sângele pacientului sunt grav diminuate, scrie Monitorul de Cluj.

Analgezic popular sub lupă: Poate duce la o boală fatală

Observer a dezvăluit în noiembrie anul trecut că un grup de pacienți din Spania a lansat o acțiune în instanță împotriva guvernului spaniol, susținând că acesta nu a reușit să protejeze populația împotriva efectelor secundare ale medicamentului.

Medicamentul, comercializat în Spania sub marca Nolotil, este deja interzis în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie, susține The Guardian.

EMA a declarat că există „îngrijorări cu privire la faptul că măsurile luate pentru a reduce riscul cunoscut de agranulocitoză ar putea să nu fie suficient de eficiente”.

Revizuirea EMA a fost solicitată de agenția finlandeză pentru medicamente după cazuri recente de agranulocitoză.

O companie care vinde metamizol în Finlanda a cerut retragerea autorizației de introducere pe piață din motive de siguranță, a precizat EMA.

Risc de boală fatală asociat cu un analgezic popular

„Comitetul va evalua impactul agranulocitozei asupra raportului beneficiu-risc al medicamentelor și va emite o recomandare cu privire la menținerea, modificarea, suspendarea sau revocarea autorizațiilor de introducere pe piață ale acestora în UE”.

Agenția a precizat că informațiile despre produs pentru metamizol menționează agranulocitoza fie ca efect secundar rar (care apare la până la 1 din 1.000 de persoane), fie ca efect secundar foarte rar (până la 1 din 10.000).

Măsurile de reducere a acestui risc au variat de la o țară la alta, a precizat acesta.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*