Un elev de la Colegiul Agricol „D.P. Barcianu” din Sibiu a realizat cel mai ingenios exponat la concursul „Deșeurile pot fi și Artă”

Concursul „Deșeurile pot fi și Artă organizat de Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, din cadrul Universității” Lucian Blaga” din Sibiu, s-a desfășurat on line în data de 1 iunie.

Foto: Facebook Deșeurile pot fi și Artă

Printre cele 221 de exponate prezente în concurs, unul a atras atenția în mod special juriului. Dealtfel acestui exponat i-a și fost acordată o mențiune pentru cel mai ingenios exponat.

Creatorul acestuia este Emanuel Șeitan, elev în clasa a X-a la Colegiul Agricol „D.P. Barcianu” din Sibiu, care a realizt exponatul intitulat Bottle-to-Filament Converter. Bottle-to-Filament Converter este un aparat ce convertește reciplientele PET pentru apa în filament utilizabil de către imprimanta 3D. Dispozitivul este realizat din elemente de automatizare Arduino și piese printate 3D.

„Pentru ediția din acest an a concursului: „Deșeurile pot fi și artă” am decis să construiesc un robot ce convertește sticlele PET în filament utilizabil de către imprimantele 3D. Centrul de procesare al acestui aparat este o plăcuță Arduino UNO. Aceasta trimite comenzi către un heat block ce are un vârf cu diametrul de 1.75mm ce încălzește plasticul sticlei care este topit. Apoi firul de plastic rezultat este înfășurat pe o rolă printată 3D din PLA. Rola are un motor cu reductor ceea ce îi oferă capabilitatea de a trage cu o viteză precisă plasticul prin heat block. În mare acesta ar fi procesul de funcționare al aparatului, după ce destul filament este înfășurat pe rolă, acesta poate fi utilizat în scopul printării diferitelor obiecte cu ajutorul imprimantelor. Acest aparat mă va ajuta foarte mult în privința prototipării aparatelor pe care le utilizez în diferite pasiuni personale” ne-a declarat Emanuel Șeitan.

Emanuel a fost coordonat în realizarea acestui dispozitiv de către directorul Colegiului, Diana Ticiu-Ianc profesor de informatică.

Emanuel Șeitan a concurat cu acest exponat la categoria Gimnaziu (Clasele V-VIII), Liceu (Clasele IX-XII), Universitate (Anii I-IV), confruntându-se în această categorie cu elevi de liceu dar și cu studenți de la Universitate.

Rezultatele finale ale Concursului „Și deșeurile pot fi Artă” au fost publicate de Mesagerul de Sibiu AICI.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura