„Un copil, o speranţă” – cea de-a doua casă pentru copiii cu nevoi speciale

UCOS împreună cu Primăria Șelimbăr a depus un proiect pentru deschiderea unui nou centru, în Șelimbăr, finanțat prin PNRR. Totodată, fundația intenționează să extindă capacitatea complexului de servicii pentru acordarea de terapii copiilor cu afecțiuni din spectrul autist și cu handicap psiho-neuro-motor de pe Strada Aleea Streiu, de la 89, la 100 de persoane.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Complexul de servicii pentru acordarea de terapii are 89 de copii cu afecțiuni din spectrul autist și cu handicap psiho-neuro-motor se află pe Strada Aleea Steiu numărul 8, în cadrul sediului fundației „Un copil, o speranță” (UCOS). UCOS funcționează pe baza unui Parteneriat Public Privat între Fundatia UCOS,  Consiliul Județean Sibiu prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Primaria Sibiu prin Directia de Asistenta Sociala (DAS) iar acum fundația își dorește mărirea capacității de terapie și deschiderea unui nou centru, în Șelimbăr.

 

Listă lungă de aşteptare

Din 1998 fundația UCOS vine în sprijinul copiilor speciali, depistați cu afecțiuni precum cele din spectrul autist, dizabilitati psiho-neuro-motorii, Sindromul Down, dar mai ales în sprijinul părinților acestora. Însă solicitările de ajutor depășesc capacitatea actuală a centrului care funcționează în Sibiu, pe Aleea Streiu, nr. 8.

Dacă în momentul de faţă vin la UCOS 89 de copii, iar pana la sfârşitul anului prognoza merge spre 100 de copii, pe lista de aşteptare se află tot cam atâţia care şi-ar dori să beneficieze de serviciile fundației (94 de copii). Conform declarațiilor directorului executiv Teodor Pădurean, până la finalul anului se dorește mărirea numărului de locuri până la 100. De asemenea, împreună cu Primăria Șelimbăr s-a depus un proiect pentru finanțare prin PNRR pentru deschiderea celui de-al doilea centru. „Dacă se va finanța proiectul, acolo vom avea un centru nou cu o capacitate de 41 locuri. Rezultatele ar putea fi vizibile într-o perioadă de 2 ani, Proiectul a fost deja depus”, a precizat Teodor Pădurean.

Din 1998

Fundația UCOS și-a început activitatea în 24 decembrie 1998, iar din anul 2002 a debutat în lupta împotriva diferitelor tipuri de dizabilitate ale copiilor. În cei 21 de ani, mii de copii au trecut pragul instituției, evoluând cu ajutorul terapeuților, specialiștilor și a programelor în care au fost integrați. În cadrul UCOS activează două centre dedicate copiilor. Cei care au afecțiuni din spectrul autist beneficiază de terapie și consiliere în Centrul „CALEIDOSCOP”, iar cei cu handicap psiho-neuro-motor, Sindrom Down, sunt beneficiarii Centrului „CRESC”.

De-a lungul timpului, instituția s-a bucurat de numeroase aprecieri. În anul 2012, UCOS a primit o distincție din partea Ambasadei Franței, iar în 2018, fundația a fost declarată „Instituția anului” de către Colegiul Național al Asistenților Sociali din România.

Servicii de specialitate pentru copii speciali

Cei 89 de copii beneficiari lucrează cu 30 de terapeuți specializați în logopedie, terapie ocupațională, psihopedagogie, psihologie, kinetoterapie/masaj. Activitățile au loc în cele 30 de săli de terapie la care se adaugă sălile destinate grupurilor, biroul de asistenţă socială, sala de mese, bucătăria si alte anexe, în care se află toate dotările necesare terapiilor și activităților specifice. În cadrul UCOS, copiii nu se bucură doar de sesiunile de terapie, ci și de sesiuni de socializare, petreceri și excursii, iar zilnic pot servi gratuit masa.

 

Școala părinților

Părinții sunt un element esențial atunci când copilului i s-au depistat afecțiuni precum autismul sau Sindromul Down. Trio-ul specialist-copil-părinte trebuie să funcționeze eficient, să existe o bună colaborare și să se înțeleagă modul de acționare pentru o evoluție rapidă și promptă. „Specialistul vine cu arta terapiei, iar aceasta ar trebui continuată acasă de către părinți pentru a fi vizibile rezultate în cel mai scurt timp posibil. Derulăm regulat Școala părinților pentru a disemina toate informațiile noi pe care le dobândim. În acest fel, părinții sunt la curent, preiau informația și continuă acasă ceea ce facem noi în centru”, explică Teodor Pădurean, directorul UCOS.

 

„Oferă o bucurie unui copil special”

Personalul fundației, împreună cu voluntari vor alerga în cadrul Maratonului Internațional Sibiu pentru cauza „Oferă o bucurie unui copil special”. Din banii strânși, conducerea instituției își dorește să organizeze cel puțin o tabără senzorială pentru copiii care beneficiază de serviciile UCOS. „Chiar rugăm și îndemnăm cititorii să participe la Maraton și să ne susțină”, face apel Teodor Pădurean.

Dacă vă doriți să ajutați cauza „Oferă o bucurie unui copil special” de la Maratonul Internațional Sibiu, puteți accesa linkul https://maratonsibiu.ro/ofera-bucurie-copil-special-23479/.

 

21 martie și 2 aprilie, zile importante pentru copiii cu nevoi speciale

În data de 21 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Sindromului Longdon-Down. Pentru a marca această zi, echipa „Un copil, o speranţă” alături de copii vor fi prezenți în cadrul Shopping City Sibiu unde vor organiza diverse ateliere de specialitate.

Ziua Internațională a Autismului, în data de 2 aprilie, va fi marcată prin „îmbrăcarea” clădirii UCOS în lumini albastre, albastrul fiind culoarea reprezentativă a tulburărilor din spectrul autist.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*