Un copil de 11 ani a fost operat laparoscopic de chist splenic de către Prof.univ.dr. Dan Sabău

Prof.univ.dr. Dan Sabău, medicul şef al Secţiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a efectuat joi o nouă intervenţie chirurgicală laparoscopică importantă, extirpând un chist splenic de la un copil de 11 ani. Prof.dr. Dan SabauIntervenţia chirurgicală a avut loc în cadrul Clinicii de Chirurgie II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Reputatul chirurg sibian a fost asistat, ca de obicei, de o echipă formată din patru medici rezidenți aflați în plin proces de formare profesională.  Responsabilitatea anesteziei a revenit unei echipe coordonată de Dr. Sava Mihai, medicul șef al Secției Clinice Terapie Intensivă a SCJU Sibiu iar echipa a fost completată cu Petrescu Laura, asistent medical principal în cadrul Blocului Operator al spitalului. La intervenție au asistat, de asemenea, și mai mulți studenți la medicină, preocupați de aspectele practice ale meseriei de chirurg, condiție esențială a unei formări profesionale corecte.

Premieră şi reuşită

Premiera a fost dată de faptul că este pentru prima dată când se realizează o intervenție laparoscopică pentru extirparea unui  chist splenic seros, la un copil. “Intervenția pe care am efectuat-o este una nouă în peisajul chirurgical pediatric românesc și nu numai românesc. De această dată a fost vorba despre un chist splenic seros extrem de voluminos, de peste 7 cm, ceea ce înseamnă foarte mult pentru abdomenul unui copil de 11 ani și de treizeci și ceva de kilograme și pentru genul acesta de afecțiuni, prin comparație cu un adult, însemnând cam același lucru cu un chist de peste 20 de cm. Operația a fost efectuată de această  dacă în cadrul SCJU Sibiu, întrucât vârsta de 11 ani înseamnă un copil care se apropie de adolescență și care intră cumva în sfera de interes a chirurgiei generale pentru adulți”, explică Prof.univ.dr. Dan Sabău.

De la o banală durere abdominală, la operație

R., un băiat de 11 ani, aflat la porțile adolescenței a început să acuze probleme de sănătate în urmă cu circa 3 săptămâni, când s-a plâns părinților de dureri abdominale repetate. Inițial atât el cât și familia au crezut că este vorba despre o simplă problemă datorată efortului dar, întrucât problemele persistau, au apelat la medic. Inițial, copilul a fost internat în cadrul Spitalului de Pediatrie din Sibiu unde i s-au efectuat investigații amănunțite și a fost diagnosticat cu chist hidatic. După primirea diagnosticului, trecând peste cutume și blocaje conceptuale, familia s-a îndreptat către Prof.univ. dr. Sabău, cunoscând realizările și competențele acestuia în domeniul chirurgiei abdominale laparoscopice. Copilul a fost internat în cadrul Secției Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu luni 21.03 și operat cu succes azi, 24.03.

„În urmă cu trei săptămâni copilul mi-a spus: <mami, mă ține ceva>. Era o durere abdominală și noi am zis că s-a întins la sport dar apoi, după consultații am aflat că este mai grav. Inițial am fost la spitalul de copii unde am făcut investigații și analize și unde băiatul meu a fost internat. Este foarte greu când primești un astfel de diagnostic…În momentul în care am aflat că are ditamai chistul a fost groaznic pentru că nu știam de ce natură este, ce-o să se întâmple, ce urmează…. Am luat decizia să apelăm la domnul profesor Sabău întrucât știam că efectuează astfel de intervenții chirurgicale și că este renumit în astfel de proceduri. Dumnealui ne-a primit și după o perioadă de două săptămâni în așteptare în care s-a confirmat că este un chist splenic am decis să nu mai așteptăm și să-l operam, ca să nu mai crească chistul. Am ales varianta laparoscopică întrucât este mai ușor de suportat de copil iar recuperarea este mai rapidă. Acum băiatul meu se află în recuperare, sperăm să fie bine și-i mulțumim dlui profesor Sabău și întregii sale echipe pentru ceea ce a făcut pentru noi”, povesteşte mama copilului. „A fost nevoie de o perioadă ca să ne lămurim dacă este vorba de un chist hidatic sau de un chist splenic seros, care presupune diferențe semnificative față de cel hidatic. După ce am stabilit că este vorba de chistul splenic, am hotărât realizarea intervenției”, precizează Prof.dr.Sabău.

Intervenție fără probleme

Operaţia a durat sub o oră și a decurs conform planului, fără complicații. Referitor la derularea acesteia și la avantajele abordării laparoscopice, Prof.univ.dr. Dan Sabău a precizat: „Intervenția a decurs foarte bine, prin abordare laparoscopică, variantă pe care o promovăm în ideea protejării peretelui abdominal, adică acest patrimoniu cu care ne naștem și pe care este bine, cu ajutorul posibilităților actuale ale chirurgiei și în măsura în care se poate, să-l conservăm în cât mai mare măsură. Practic, după operație pacientul se poate mișca mai repede, nu are tăieturi, nu există riscul de eviscerații, nu există riscul seroamelor și nici, în perspectivă, riscurile pe care le presupune o intervenție chirurgicală deschisă. În același timp și convalescența este semnificativ scurtată”, declară medicul șef al Secției Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu.

În momentul de față, R. se află în recuperare în cadrul secției ATI a SCJU Sibiu, sub atenta supraveghere a personalului medical și, cel mai probabil, va fi externat în prima parte a săptămânii viitoare.

Soluție pentru prezent și viitor

„În cadrul clinicii noastre ne ferim de câte ori putem de incizii inutile și supradimensionate pentru rezolvarea unei probleme care își are soluția în miniinvazivitate. Pledăm în continuare pentru miniinvazivitate întrucât aceasta a adus o altă lumină în chirurgie, a permis intervenții chirurgicale care fac ca pacientul să aibă o perioadă de spitalizare scurtă, în care consumul de medicamente este destul de mic și în care capacitatea de efort a pacientului este evidențiată imediat, postoperator”, precizează Prof.dr. Dan Sabău.

În ceea ce privește laparoscopia pediatrică, profesorul Sabău consideră că, deși astfel de intervenții se fac deja de circa 15-16 ani în cadrul clinicii pe care o conduce, aceasta se află doar la început de drum.

“Consider că încă suntem pionieri în acest domeniu al laparoscopiei pediatrice, cu toate că, începând încă din anul 2004, când în Parlament, am deținut funcția de președinte al comisiei pentru sănătate, am recomandat cu fermitate introducerea laparoscopiei la copil, considerând că prin prisma sensibilității și vârstei, acesta poate fi unul din marii beneficiari ai laparoscopiei. Din păcate, în țară a fost o lentoare semnificativă în ceea ce privește dezvoltarea laparoscopiei pediatrice și, faptul că demarajul intervențiilor de acest fel la copii l-am avut de prin anul 2000, asumându-mi niște responsabilități, face ca noi, în Sibiu, să fim un soi de antemergători în laparoscopia pediatrică, căutând pe cât posibil ca întreaga echipă de la spitalul de pediatrie, secția de chirurgie, să fie angrenată în acest tip de intervenții chirurgicale”, afirmă chirurgul sibian, într-o adevărată pledoarie pentru susținerea miniinvazivității, văzută drept o soluție atât pentru prezent cât și pentru viitor pentru adulți cât și pentru copii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*