Un ciclist de 21 de ani strică petrecerea favoriților, cu o victorie surpriză pe Transfăgărașan, în etapa a 2-a a Turului Sibiului (CP)

Lennert van Eetvelt, de la echipa pro-continentală Lotto Dstny, a câștigat a doua etapă din Turul Ciclist al Sibiului, trecând primul linia de finiș de la Bâlea Lac, la o altitudine de 2040 m.

Belgianul de 21 de ani (împlinește 22 pe 17 iulie) a atacat cu trei km înainte de final și a pus un avans de 24 de secunde față de urmăritori. Cu această victorie în fața coechipierilor Q36.5 Pro Cycling Matteo Badilatti și Mark Donovan, van Eetvelt a luat și tricoul galben de lider al cursei.

Etapa de 155 km de la Sibiu până la Bâlea Lac nu a fost ușoară, dar ritmul a fost susținut de la început și până la sfârșitul provocator din vârf de munte. După un scurt sprint pe prima cățărare a zilei, câștigat de Antti-Jussi Juntunen (à Bloc CT) și un sprint intermediar luat de Milan Menten (Lotto Dstny), nouă cicliști au reușit să evadeze din pluton, după o oră de cursă desfășurată la o viteză medie de 48,5 km/h: Corey Davis (Q36.5 Pro Cycling Team), Lorenzo di Camillo (Sofer – Savini Due – OMZ), Jakub Kaczmarek (HRE Mazowsze Serce Polski), Jordi Bouts (TDT-Unibet), Silas Köch (Echipa Saris Rouvy Sauerland), Jensen Plowright (Alpecin-Deceuninck Development Team), Félix Stehli (EF Education – NIPPO Development Team), Jan Kašpar (ATT Investments) și Antti-Jussi Juntunen (à Bloc CT). Plutonul condus de BORA – hansgrohe nu a permis celor nouă un avans mai mare de 2 minute, dar a fost suficient pentru ca evadarea să-și adjudece cele două urcări de categoria C, câștigate de Juntunen, și cele două sprinturi intermediare, luate de Plowright.

Jordy Bouts a fost ultimul ciclist care a rezistat în evadare, dar a fost prins și el, la intrarea în ultimii 25 de km. Când s-a întâmplat acest lucru, Jakub Otruba (ATT Investments) a atacat cu gândul la o victorie solo la Bâlea Lac. Cehul a reușit să creeze un avantaj de 40 de secunde față de pluton, pe care l-a păstrat până la ultimii kilometri ai cursei. În grupul favoriților, BORA – hansgrohe, echipa care a câștigat Turul Sibiului în ultimii trei ani, a făcut cea mai mare parte a muncii de urmărire, dar van Eetvelt s-a dovedit mai puternic și a zburat pe lângă Otruba, cu doi cicliști de la Q 36,5 pe care în cele din urmă i-a depășit pentru a câștiga etapa de unul singur.

„Ca echipă, așteptăm cu nerăbdare această etapă frumoasă de munte și m-am simțit foarte bine pe tot parcursul zilei. Mi-a plăcut urcarea, m-am simțit din ce în ce mai bine. M-am distrat și s foarte fericit să termin cu o victorie astăzi”, a spus van Eetvelt la final. „Este prima mea victorie profesionistă, un lucru pe care îl așteptam cu nerăbdare în acest sezon. Sunt foarte fericit să o obțin aici”, a declarat câștigătorul.

Directorul sportiv al Lotto Dstny, Cherie Pridham, l-a lăudat pe tânărul ciclist: „Nu a fost o surpriză pentru mine. Lennert van Eetvelt vine din echipa noastră de dezvoltare și a devenit profesionist anul acesta. Avem o echipă puternică pentru a-l proteja pe Lenny și așteptăm cu nerăbdare să facem asta mâine. Lenny va fi cu siguranță o viitoare vedetă, dar va fi o treabă mare și o luăm zi de zi”.

Cristian Răileanu, de la Naționala României, și-a întărit poziția câștigată în prima etapă, de lider în clasamentul celui mai bun român, iar Yentl Vandevelde, de la TDT-Unibet, a câștigat și el pentru a doua zi consecutiv titlul de cel mai combativ ciclist.

Podiumul etapei 2:

  1. Lennert van Eetvelt (Lotto Dstny)
  2. Matteo Badilatti (Q36.5 Pro Cycling Team)
  3. Mark Donovan (Q36.5 Pro Cycling Team)

Purtătorii tricourilor distinctive în etapa 3:

Galben, de lider în clasamentul general: Lennert van Eetvelt (Lotto Dstny)

Albastru, de lider în clasamentul pe puncte: Sam Bennett (BORA -hansgrohe)

Alb, de lider în clasamentul cățărătorilor: Matteo Badilatti (Q36.5 Pro Cycling Team), pentru van Eetvelt

Cu buline, de lider în clasamentul celui mai bun tânăr: Giulio Pellizzari (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), pentru van Eetvelt.

Rezultatele complete pot fi descărcate de aici.

Mâine, 8 iulie, Turul Sibiului pornește în cea mai grea etapă din istoria competiției: 202 km de la Brezoi, cu trecere pe la Obârșia Lotrului – Jina – Săliște – Gura Râului – Păltiniș.

Parcursul Turului Sibiului 2023
6 Iulie    Etapa 1: Sibiu – Sibiu, 199 km
7 Iulie    Etapa 2: Sibiu – Bâlea Lac, 155 km
8 Iulie    Etapa 3: Brezoi – Păltiniș, 202 km
9 Iulie    Etapa 4a: Sibiu – Sibiu, 97.3 km
9 Iulie    Etapa 4b: Centrul istoric Sibiu Contratimp Individual, 3.3 km

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura