„Un american la Paris”. Un poem pentru orchestră de jazz, vineri, la Biblioteca ASTRA

Un concert ce promite să redeschidă orizonturile către atmosfera plină de încântare a Parisului interbelic se pregăteşte să înceapă.

Vineri, 21 iunie, de la ora 19:00, publicul sibian este invitat să ia parte la un recital inedit care se va contura în jurul muzicii lui George Gershwin, prin lucrările „Un american la Paris” şi „Rhapsody in Blue”, program ce va cuprinde şi alte lucrări de jazz mai puţin cunoscute şi reinterpretate de artiştii invitaţi.

Concertul va fi susţinut de cvartetul din care fac parte Ciprian Dancu – clarinet, Anca Preda – pian, Adrian Adam – contrabas şi Gabi Barani – percuţie.

Evenimentul, parte din proiectul „4 Anotimpuri”, va avea loc la Sala Festivă a Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu (str. George Bariţiu nr. 5, Corp A, etaj 2). Intrarea va fi liberă prin rezervare în prealabil la adresa rezervari.ucimr@gmail.com.

Într-o perioadă în care muzica de jazz era cunoscută doar în cercuri restrânse, fiind marginalizată şi catalogată „decadentă” şi „imorală” pentru a fi interpretată pe scenele consacrate, George Gershwin călătoreşte la Paris, în anul 1926, pentru a-l întâlni pe Maurice Ravel care-i captase imaginaţia prin creaţia sa atipică. Gershwin nu era singurul artist venit aici din străinătate, Parisul fiind atunci a doua casă şi pentru nume precum Ezra Pound, W. B. Yeats, Ernest Hemingway sau Pablo Picasso.

La întâlnirea cu Ravel, acesta îi spune „De ce să studiezi cu mine şi să devii un al doilea Ravel când ai putea deveni întâiul Gershwin?” Cuvintele profetice adresate de reputatul compozitor aveau să se adeverească, Gershwin inspirându-se din viaţa artistică plină de efervescenţă a Parisului anilor ’30, rezultând lucrarea cu structură orchestrală şi influenţe jazz „Un american la Paris”. Artistul avea să declare mai târziu despre compoziţia sa: „Scopul meu aici este să portretizez impresiile unui vizitator american în Paris plimbându-se prin oraş, ascultând diferite zgomote ale străzilor, în timp ce absoarbe atmosfera franţuzească”.

Pentru ascultătorul care participase la premiera din New York din anul 1928, având loc la Carnegie Hall, apariţia în orchestră a unor claxoane de taxi aduse chiar de la Paris trebuie să fi avut un impact greu de uitat, precum întreaga lucrare care inovase prin structuri libere şi totodată adusese muzica de jazz pe una dintre marile scene ale lumii.

Gershwin nu se afla la primul său succes atribuind inflexiuni de jazz unor compoziţii de muzică clasică, artistul remarcându-se cu „Rhapsody in Blue” care a avut premiera în anul 1924 tot la New York. Legenda spune că uitase complet să scrie această lucrare promisă pentru evenimentul „An Experiment in Modern Music” până ce a citit anunţul într-un ziar cu patru săptămâni înainte de concert. A fost compusă într-un timp record, Gershwin atribuindu-i vaste pasaje de improvizaţie la pian. Lucrarea s-a bucurat de un succes răsunător, la premieră fiind în sală compozitori precum Serghei Rachmaninov şi Igor Stravinski.

Ansamblul condus de Ciprian Dancu va interpreta vineri la Biblioteca ASTRA atât fragmente de referinţă din cele două capodopere, precum şi lucrări aparţinând lui Benny Goodman şi Paquito D’Rivera.

În completare, seara se va încheia cu o invitaţie la degustare de vinuri spumante oferită de Jidvei, partenerii tradiţionali ai evenimentului.

Sibiul, oraşul tuturor anotimpurilor, găzduieşte, pentru cel de-al patrulea an consecutiv, seria de concerte „Anotimpuri” organizată de UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Patru concerte-eveniment menite să surprindă muzical publicul sibian vor avea loc şi în 2019, culminând cu evenimentul mult aşteptat din 31 decembrie: „Concertul de Anul Nou de la Sibiu”, ajuns în 2019 la cea de-a 11-a ediţie, încă o tradiţie care aliniază Sibiul cu celelalte capitale culturale ale Europei.

Concertul „Un american la Paris” este corespondentul anotimpului Primăvara din acest proiect, fiind şi cel cu care se deschide această stagiune tematică.

Seria de evenimente „4 Anotimpuri” este un proiect organizat de UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, acţiune co-finanţată de Primăria Municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura