Un academician răbufnește! „Doamne, ce bine că nu mai sunt în sistem!”

Academician profesor doctor Ştefan Milea, unul din fondatorii în urmă cu un sfert de secol ai Societăţii de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România (SNPCAR), a declarat în deschiderea congresului SNPCAR de la Sibiu că se bucură că este pensionar şi nu mai are de-a face cu birocraţia din sistemul medical, acuzând faptul că specialiştii trebuie să aleagă medicamentul cel mai bun, care nu este şi cel mai ieftin, şi nu contabilii.

„Sunt pensionat şi privesc de pe margine şi spun: Doamne, ce bine că nu mai sunt în sistem! E atât de birocratic. (…) Psihiatria administrativă este administrativă. Ea nu are decât un dicton: costul minim. E întotdeauna adevărat că ce este mai ieftin este mai bun? Eu cred că nu. Ce e mai bun e acela pe care îl stabilim noi, specialiştii, nu contabilii. Sunt probleme, eu le cunosc, le văd din spate şi îmi zic: bine că nu sunt eu obligat să decid”, a spus academicianul Ştefan Milea, miercuri seara, în deschiderea celei de a 16-a ediţii a Congresului SNPCAR.

Autor al „Istoriei Neuropsihiatriei” de la noi din ţară, academicianul Ştefan Milea semnalează faptul că în România nu avem niciun specialist în rezilienţa la copii şi adolescenţi. „E cu atât mai important cu cât vedem astăzi cât de complicate sunt aspectele terapeutice medicale, cât de scumpe, cât de problematice sunt. Ori noi oferim ceva, este adevărat, departe de a putea fi pus în practică, pentru că, pe de-o parte nu avem niciun specialist în domeniu, pe de altă parte, majoritatea efortului revine comunităţii. Comunitatea trebuie pregătită şi transformată în co-terapeut. Aceasta trebuie înţeles. Eu ştiu că nu se poate de pe azi pe mâine, eu ştiu că sunt demersuri de lungă durată, dar ele trebuie începute”, a explicat Milea. Potrivit acestuia, „rezilienţa este o rezistenţă prin sine însuşi, capabilă să asigure celui care a depăşit solicitările, un nivel mai mare de capacitate de protecţie.”

Specialiştii pediatri, neurologi, psihiatri şi psihologi vor dezbate, până duminică, teme ce ţin de tratarea copiilor şi adolescenţilor, în cadrul congresului. (AGERPRES)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura