Miercuri, 19 iunie, la ora 17:00, la etajul 1 al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, corp B, va avea loc vernisajul expoziției Facebook AVANT LA LETTRE – Umorul à la Belle Époque în corespondența lui Horia Petra-Petrescu. Secvențe de viață privată în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Obiectul expoziției îl reprezintă o selecție din colecția de cartoline/ilustrate care au aparținut secretarului literar al Asociațiunii Astra Sibiu, Horia Petra-Petrescu. Corespondența datează începând cu anul 1898, până în 1928.
Expoziția prezentată în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu – FITS, 2019 ilustrează spiritul ludic și umorul perioadei cunoscută în istoria lumii ca Belle Époque. Textele aparțin colegilor de generație ai lui HPP și aduc celor interesați oportunitatea de a descoperi verva și preocupările tinerilor anilor 1900.
”Evenimentul se înscrie în obiectivul strategic al instituției noastre, cel de a face cunoscută istoria locală prin intermediul și promovarea colecțiilor speciale care păstrează documente prețioase și necesare pentru înțelegerea mentalității unei epoci, în cazul de față, cea de început de secol XX. Felicit inițiativa colegei mele și aștept volumul atotcuprinzător cu corespondeța acestui personaj ilustru al Sibiului, dl. Horia Petra-Petrescu”, a declarat Silviu Borș, directorul bibliotecii sibiene.
Organizatoarea evenimentului, Karda Bianca, bibliotecară, scoate la iveală fragmente de memorie locală fixate în cuvinte, imagini și idei, într-o corespondență care amintește de comunicarea zilelor noastre din social media: ”Dintotdeauna oamenii au comunicat cu bucurie și interes între ei, prin mesaje laconice, cu subînțelesuri, creând astfel situații comice, care sparg monotonia discursului tern și excesiv de protocolar. Sper ca acestă expoziție ”vintage” să schimbe perspectiva asupra asupra oricărui sertar sau album cu scrisori vechi, din epoci, aparent, apuse: Alte măști, aceeași piesă!”.
Expoziția poate fi vizionată zilnic, până în data de 5 iulie.
Horia PETRA-PETRESCU – biografie rezumativă
Se naște la 26 octombrie 1884 la Brașov și se stinge din viață la Sibiu, în 12 mai 1962. Fiul publicistului Nicolae Petra-Petrescu, el însuși devine poet, prozator și autor dramatic. Face studiile primare și gimnaziale la Brașov, iar pe cele universitare la Facultatea de Litere a Universității din Budapesta (1903-1904) și Viena (1904-1906). Obține doctoratul (1910) la Leipzig, sub îndrumarea lui Gustav Weigand, cu o teză despre viața și opera lui I.L. Caragiale.
Este angajat al ziarului „Românul” din Arad (1911-1912), al Societății pentru Fond de Teatru Român (1912-1914), iar între 1914 și 1918 se află la Viena și Praga pentru îngrijirea sănătății; membru al delegației române la Conferința de Pace de la Paris (1919).
Din 1919, se stabilește definitiv la Sibiu, ca angajat (secretar literar, apoi bibliotecar) al Astrei. Debut in 1903, în „Luceafărul”, cu fragmentul „La Popa-Toader”. A fost redactor al „Revistei teatrale” (1913-1914); din 1923, preia îngrijirea calendarelor de la Sibiu (Calendarul Astrei, Calendarul Daciei Traiane, Calendarul săteanului și Amicul poporului), iar din 1924 îngrijește Biblioteca poporală a Asociațiunei.