Ultima săptămână de vacanță. Cum începe școala?

Anul școlar 2022 – 2023 începe mai devreme în acest an, în data de 5 septembrie.

 

Toate școlile din județ au Autorizație sanitară de funcționare

Cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar, toate cele 346 de unități de învățământ preuniversitar de stat și particulare posedă Autorizație sanitară de funcționare.

În județul Sibiu, anul școlar 2022 – 2023 va începe cu 346 de unităţi de învățământ de masă de stat și particulare (cu personalitate juridică – 172 şi structuri arondate acestora – 174). La acestea se adaugă 8 unități de învățământ special (5 unități cu personalitate juridică și 3 unități arondate) și 11 unități de învățământ conexe pentru activități extrașcolare (5 unități cu personalitate juridică și 6 unități arondate).

Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, numărul total al copiilor din clasa pregătitoare, al preșcolarilor și elevilor este la această dată de 64 790.

Nu toate școlile au încă Autorizație ISU

În ceea ce privește Autorizația de Securitate la Incendiu, (Autorizația ISU), 53 de unități de învățământ preuniversitar din județ, (24 nivel preșcolar, 43 nivel primar/gimnazial, 21 nivel liceal/profesional/postliceal, 1 învățământ special) dețin această autorizație, în vreme ce pentru 89 de unități de învățământ (24 nivel preșcolar, 43 nivel primar/gimnazial, 21 nivel liceal/profesional/postliceal, 1 învățământ special) nu este cazul de autorizare ISU. La ora actuală sunt în curs de autorizare ISU 28 de unități de învățământ (7 nivel preșcolar, 18 nivel primar/gimnazial, 2 nivel liceal/profesional, 1 învățământ special).

Nu dețin autorizație ISU un număr de 28 de unități de învățământ. Acestea sunt Grădinița cu Program Prelungit ”Grădinița lui Mikey” Sibiu, Grădinița cu Program Prelungit „Disney” Sibiu, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu, Școala Gimnazială Ocna Sibiului, Școala Gimnazială Ațel, Școala Gimnazială „Ilie Micu” Ludoș, Școala Gimnazială Biertan, Școala Gimnazială „Radu Selejan” Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 2 Cisnădie, Școala Gimnazială Hoghilag, Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni și Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu.

Lucrările de igienizare sunt pe ultima sută de metri

În toate unităţile şcolare se desfăşoară lucrări de igienizare (127 clădiri), de reparaţii (83 clădiri), reabilitări (11 clădiri) şi construire de noi clădiri (6 clădiri – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 23 Sibiu – creșă, Școala Gimnazială Nr. 1 Sibiu – creșă, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 14 Sibiu – creșă și Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu – sală de sport și extindere clădire). Ultimele lucrări de igienizare și reparații au ca dată estimativă de finalizare ziua de vineri, 02.09.2022.

Necesarul de lemne pentru încălzire, acoperit 70%

Pentru perioada de iarnă, la unităţile şcolare unde încălzirea se realizează cu combustibil solid (lemn), necesarul este acoperit în proporţie de aprox. 70% (doar 25% asigurat la Școala Gimnazială Vurpăr, Școala Gimnazială „Stephan Ludwig Roth” Moșna, Școala Gimnazială Mihăileni, Școala Gimnazială Jina, Școala Gimnazială Laslea și Școala Gimnazială Hoghilag, iar 50% din necesar asigurat la Școala Gimnazială Porumbacu de Jos, Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” Rășinari și Școala Gimnazială Șeica Mare).

Majoritatea școlilor sunt conectate la rețeaua de apă și au toaletele în interior

În 169 de unități de învățământ există conectare la rețeaua de apă potabilă, iar în 13 unități de învățământ există dozatoare cu apă potabilă. Da asemenea, 161 de unități de învățământ au clădirile conectate la rețeaua de canalizare, 6 unități de învățământ nu au toate clădirile conectate la rețeaua de canalizare și 15 unități de învățământ nu au clădirile conectate la rețeaua de canalizare,

Clădirile unităților de învățământ au amplasate, în interiorul lor, toalete separate pe sexe, dotate cu chiuvete și săpun pentru menținerea stării de igienă, cu excepția Școlii Gimnaziale „Ioan Ban Dascălu” Poiana Sibiului și Școlii Gimnaziale Ighișu Nou, unde toaleta este în curte.

Manualele școlare sunt încă așteptate în unele școli

În acest moment, 24 de unități de învățământ au primit toate manualele pentru care au făcut comandă, în 82 de unități de învățământ comanda pentru manuale a fost făcută, dar nu au fost primite toate manualele, iar în 5 unități de învățământ acestea nu au fost încă primite (Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaș, Liceul Tehnologic „Automecanica” Mediaș, Școala Gimnazială Porumbacu de Jos, Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Sibiu și Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș)

Toate microbuzele școlare sunt funcționale

În prezent, 52 de unități de învățământ au, în dotare, microbuze școlare pentru transportul elevilor, toate funcționale.

Prin PNRR, componenta 15, 37 de UAT-uri din județul Sibiu au depus documentația pentru aprobarea achiziționării de microbuze și autobuze electrice și de construire a stațiilor de încărcare necesare acestora.

Din totalul de 37 UAT-uri, 9 UAT-uri au solicitat microbuz de 8+1 locuri (Ocna Sibiului, Săliște, Valea Viilor, Miercurea Sibiului, Șura Mare, Tălmaciu, Dumbrăveni, Cârța, Brateiu), 33 UAT-uri au solicitat microbuz de 16+1 locuri (Șeica Mare, Marpod, Nocrich, Săliște, Șeica Mică, Copșa Mică, Laslea, Arpașu de Jos, Slimnic, Merghindeal, Chirpăr, Miercurea Sibiului, Șura Mare, Tălmaciu, Porumbacu de Jos, Alma, Șelimbăr, Loamneș, Dumbrăveni, Axente Sever, Alțâna, Păuca, Bazna, Sibiu, Gura Râului, Iacobeni, Brateiu, Brădeni, Șura Mică, Hoghilag, Avrig, Roșia, Racovița), iar un UAT a solicitat un autobuz de 35+ 1 locuri (Biertan).

În total s-a depus documentația pentru achiziționarea a 70 de microbuze și autobuze electrice.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura