ULBS și Spitalul Județean Sibiu se implică într-un proiect internațional

În luna noiembrie, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu a demarat proiectul interdisciplinar „Brain Revealed: Innovative Technologies in Neurosurgery Study, BrainIT“, finanţat de programul Erasmus+ Strategic Partnerships, ce se va derula pe durata a trei ani, până în 2021.

Astfel, în perioada 7-9 noiembrie, a avut loc, în Spania, întâlnirea transnațională a membrilor echipei de proiect din cele trei ţări. Cei doi parteneri din România, ULBS şi Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, au fost reprezentaţi de către șef lucrări univ. dr. Vicenţiu Săceleanu, medicul șef al secției de Neurochirurgie a SCJU Sibiu – managerului acestui proiect, şi responsabilii echipei de proiect: conf. univ. Daniela Preda, prof. univ. Remus Brad, asist. univ. Iulia Elena Gîţă, dr. Cosmin Cîndea şi dr. Gabriela Catană.

Parteneri din România, Italia și Spania

Prin participarea a patru instituții cu profile complementare, de neurochirurgie şi bioinginerie – ULBS, în calitate de coordonator, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Universita degli Studi Niccolo Cusano din Italia şi Universidad de las Palmas de Gran Canaria din Spania – proiectul BrainIT urmăreşte îndeplinirea câtorva obiective îndrăzneţe.

Scopul proiectului

Unul dintre obiective vizează crearea de materiale inovative de predare, prin utilizarea imprimării 3D pentru reconstrucția fidelă a craniului pe diverse patologii: tumori, traume, malformații vasculare. Materialele vor servi ca suport de training pentru studenţii mediciniști. De asemenea, Spitalul Județean va organiza trei şcoli de vară, cu durata de 14 zile, în cadrul cărora studenţi din Spania, Italia şi România vor experimenta munca reală a unui medic, pe întregul parcurs de diagnosticare şi tratare, vor realiza operații simulate pe cranii artificiale 3D şi vor asista la cursuri şi workshop-uri organizate de profesori şi medici de renume din întreaga lume. Totodată, proiectul își propune să implementeze tehnologia ICT în activitățile de predare şi instruire prin elaborarea unei platforme online de telemedicină, unde studenții vor avea acces la transmisiuni live din sala de operaţie, materiale teoretice informative și vor fi înștiințați de evenimentele de interes în domeniul neurochirurgical și cel al bioingineriei.

dr. Vicenţiu Săceleanu

Nu în ultimul rând, BrainIT va crea o legătură mai strânsă între centrele neurochirurgicale și de bioinginerie europene, întrucât acestea necesită know-how și expertiză transnațională şi interdisciplinară.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura