Astăzi, între orele 16 – 23, Sibiul este chemat să răspundă pentru a cincea oară invitației de a cunoaște fascinanta lume a științei, în cadrul proiectului „Noaptea cercetătorilor“.
Un program complex, care va include experimente, expoziții, concursuri, spectacole cu roboți și multe alte surprize științifice va fi derulat în sediile celor nouă facultăți ale ULBS, la Cercul Militar Sibiu și în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra.
Întreaga lume academică s-a mobilizat pentru a demonstra importanța, frumusețea și laturile inedite ale activității de cercetare. Laboratoarele își vor deschide porțile, experimentele vor fi accesibile tuturor, vizitatorii de toate vârstele vor avea posibilitatea de a fi cercetători, în orice domeniu, pentru câteva ore.
Eveniment european
Noaptea Cercetătorilor se desfășoară la nivel european încă din anul 2005, anual, în peste 300 de orașe, numărul și valoarea științifică a proiectelor implicate venind în atenția a peste un million și jumătate de vizitatori. Evenimentele sunt adresate publicului de toate vârstele, dar în special tinerilor, cărora prin misiunea proiectului li se propune „o altă viziune asupra vieții universitare și a carierei de cercetător”. Prin cel mai așteptat eveniment științific al toamnei, Sibiul se alătură în acest an celor 340 de centre științifice din întreaga Europă pentru a celebra știința în cele mai originale modalități. În 2018, Comisia Europeană susține 55 de proiecte, în proiect fiind implicați peste 21.000 de cercetători, tema anului fiind „Handle with Science” / „Tratează-te cu știință”, un îndemn de a folosi „abordarea științifică” în fața provocărilor societății actuale – pseudoștiință, fake news, ideologii inflexibile.
Proiecte locale
Comunitatea sibiană este invitată să se alăture comunității academice la deschiderea oficială care va avea loc astăzi, ora 15, în Aula Avram Iancu a ULBS, pentru a afla rezultatele cercetătorilor, iar cei mai tineri dintre aceștia vor fi premiați în cadrul concursului „Sibiul cercetătorilor – ştiinţă, tehnologie şi cultură”. În acest an concursul se desfășoară cu trei secțiuni: „Sibiul cercetătorilor”, „Sibiul viitorului – concurs de eseuri” și „Sibiul viitorului – concurs de desene”, iar premiile se ridică la o valoare de aproape 20.000 lei.
Cosmin PAL