ULBS investeşte în educaţie

Vineri se va semna la Sibiu contractul de finanțare dedicat construcției Campusului integrat pentru învățământul dual -PRODUAL, în prezența Ligiei Deca, Ministrul Educației și a Ralucăi Turcan, Ministrul Culturii.

Doar în anul 2023, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a beneficiat de investiții în valoare de 40.843.875 lei. În perioada 2020-2024, Rectoratul ULBS a fost condus de prof. univ. dr. Sorin Radu, care a și obținut încă un mandat de patru ani. Această perioadă a fost marcată de investiții în renovarea și modernizarea facultăților, a căminelor, dar și de investiții în digitalizare.

foto: Mesagerul de Sibiu

Spații de învățământ moderne și cu dotări de ultimă generație

Din suma totală a investițiilor din anul 2023, 36.731.393 lei au fost alocați pentru reabilitarea mai multor facultăți din structura ULBS. Facultățile care au beneficiat de lucrările de reabilitare sunt: Facultatea de Științe, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Litere și Arte, Facultatea de Teologie, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe Socio-Umane, Facultatea de SAIPM, Facultatea de Drept, dar s-au alocat fonduri semnificative și pentru reabilitarea Rectoratului – DGA. De asemenea, o sumă considerabilă (18.790.535 lei) s-au investit în reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale a Fermei Didactice Rusciori unde în momentul de față studenții beneficiază de condiții moderne de studiu.

 

Cămine la standarde europene

Deși paleta ofertelor pentru studenți nu este una vastă și nu îndeplinește nevoile tuturor beneficiarilor sistemului universitar sibian, conducerea ULBS își dă interesul pentru a oferi condiții de cea mai bună calitate, comparabile cu marile centre universitare din Europa. Accentul se pune pe calitatea serviciilor, și nu pe cantitate, astfel, numărul de locuri în căminele din Sibiu a scăzut în ultima perioadă. Rectorul ULBS a oferit o explicație în această privință: „Noi școlarizăm în acest moment în jur de 10.000 de studenți la zi. Oferim locuri de cazare în cămine pentru aproximativ 1.700 de studenți. Noi am scăzut capacitatea de cazare pentru că atunci când am ales să renovăm căminele am mers pe camere de 2 persoane, nu pe camere de 4, atunci am pierdut peste 200 de locuri de cazare. În 2020 am renunțat la un cămin pe care îl aveam în administrare, dar care nu avea orizont de modernizare, cel din Vasile Aaron”. În ultima perioadă, Căminul Studențesc nr. 6 și Căminul Studențesc nr.7 au fost complet reabilitate și modernizate. De asemenea, Căminul Studențesc nr. 4 intră în programul de reabilitare, fiind momentan la faza DALI, în același stadiu fiind și Cantina Studențească.

Tot în lista de investiții intră și dotările independente de natura activelor fixe corporale și necorporale. Investițiile acestea au presupus achiziționarea de mașini, echipamente și mijloace de transport, mobilier, aparatură birotică și alte active corporale și fixe (licențe, softuri).

foto: Mesagerul de Sibiu

Digitalizarea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Începând cu anul 2020, când pandemia de Covid-19 a debutat, întregul sistemul de învățământ a trebuit să se alinieze noilor măsuri impuse. Astfel, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a ales să țină pasul, ba chiar mai mult să evolueze și să continue planul de digitalizare chiar și după încheierea pandemiei. Deși digitalizarea nu mai reprezintă o obligație, conducerea universității dorește să păstreze și să investească în acest tip de evoluție. Începând cu anii trecuți, studenții ULBS pot susține online admiterea.

Campus nou

Vineri se va semna la Sibiu contractul de finanțare dedicat construcției Campusului integrat pentru învățământul dual -PRODUAL, în prezența Ligiei Deca, Ministrul Educației și a Ralucăi Turcan, Ministrul Culturii. Proiectul reprezintă un program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământul dual, susținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul VI/ Politici pentru noua generație. Inițiatorul acestui proiect este Consorțiul pentru învățământ dual-PRODUAL, format din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitate de lider al parteneriatului, Primăria Municipiului Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu, Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș, Compa SA, S.C. Automecanica Mediaș S.R.L, Continental Automotive Systems S.R.L Sibiu, Marquardt Schaltsysteme S.C.S, ODU Romania Manufacturing SRL Sibiu, SC Solina Romania SRL, în calitate de parteneri.

Autor: Ștefana BABA

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*