ULBS, gazdă pentru matematicieni

Cea de a noua ediție a faze naționale a Concursului Studențesc ”Traian Lalescu” se va desfășura în perioada 19-21 mai, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

La concurs s-au înscris 83 studenți de la 13 universități din 7 centre universitare: București, Iași, Cluj, Constanța, Timișoara, Craiova și Sibiu.  Deschiderea oficială a concursului va avea loc în 20 mai, ora 9,00, în Aula Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, iar festivitatea de premiere este programată în data de 21 mai, ora 9,30, în Aula ”Avram Iancu” a Facultății de Litere, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Ediția a IX-a a fazei naționale a concursului este organizată sub egida Ministerului Educației și Cercetării Naționale, de către Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prin Facultatea de Științe, în colaborare cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Fundația „Traian Lalescu”.

Secţiuni în concurs

Concursul se desfăşoară pe mai multe secţiuni. Secţiunea A – profil teoretic, anul I şi II – pentru studenţi de la facultăţile de matematică şi informatică. Secţiunea B – profil electric, anul I – pentru studenţi de la facultăţile de automatică şi calculatoare, fizică, electronică, inginerie electrică, electrotehnică, energetică, inclusiv departamentele cu predare în limbi străine, cu aceste profile.

Secţiunea C – profil neelectric –  pentru studenţi de la facultăţile cu profil de ştiinţe aplicate, mecanic, chimie, transporturi, metalurgie, construcţii, economic (de toate formele), biologie, inclusiv departamentele cu predare în limbi străine, cu aceste profile. Secţiunea D – profil inginerie, anul II –  pentru studenţi de la facultăţile cu profil din domeniul ştiinţelor inginereşti.

Despre Traian Lalescu

Traian Lalescu (1882-1929), eminent matematician, profesor, inginer, academician, a predat la Facultatea de Știinţe a Universității București și a avut un rol important în apariția Gazetei Matematice, a fost primul rector al Școlii Politehnice din Timișoara, înființată în anul 1920. Este autor al unor lucrări ce au deschis drumuri noi în literatura de specialitate, un savant cu o putere de muncă ieșită din comun.

Concursul care îi poartă numele are o îndelungată tradiție în învațământul românesc. El a fost organizat pentru întâia oară în 1962 și a înregistrat o întrerupere între anii 1989-1996. Din anul 2008, beneficiind și de sprijinul Fundației “Traian Lalescu”, concursul se desfășoară la nivel național.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*