ULBS a câștigat o finanțare de 1 600 000 euro pentru proiectul de implicare socială „Primul student din familie”

ULBS’ 1STUDENT – Performanța începe acum!” este denumirea proiectului care a atras o finanțare europeană de 1 600 000 euro și care are ca obiectiv principal susținerea unui grup țintă de 189 de elevi de liceu și a 200 de studenți, pentru ca aceștia să devină primii absolvenți de studii superioare din familiile lor. Planul de implementare prevăzut pentru acest proiect este de 36 de luni.

Foto: ULBS

Proiectul se adresează studenților din ULBS  aflați în situații sociale vulnerabile, a căror identificare se va face în urma unui apel, în timp ce elevii de liceu care vor constitui grupul țintă provin de la Colegiul Tehnic „Cibinium” Sibiu, partenerul din mediul preuniversitar. Se pot înscrie în acest apel elevii și studenții ai căror părinți au un nivel educațional scăzut, persoanele cu dizabilități, persoanele cu părinții plecați la muncă în străinătate sau tinerii proveniți din mediul rural sau urban mic, din zone izolate sau segregate rezidențial.

Finanțarea atrasă prin Programul Educație și Ocupare – prioritatea 6 – Prevenirea părăsirii timpurii a școlii și creșterea accesului și a participării grupurilor dezavantajate la educație profesională vizează un proces de intervenție pentru creșterea accesului și a participării la învățământul terțiar, în special pentru grupurile subreprezentate.

Astfel, elevii de liceu vor putea participa în mod gratuit la programe remediale pentru pregătirea examenului de bacalaureat, iar studenții la cele de prevenire și combatere a abandonului universitar.

Proiectul prevede și acordarea unor subvenții pe o perioadă de 9 luni, în valoare de 2700 de lei pentru fiecare elev participant în program și respectiv 2970 de lei pentru fiecare student din grupul țintă. Un alt obiectiv al proiectului se referă la incluziunea socială și la accesibilizarea instituțiilor de învățământ superior, prin urmare finanțarea atrasă va avea ca scop intervenții în infrastructură, pentru a facilita mobilitatea persoanelor cu dizabilități.

„Credem cu tărie în accesul echitabil la studii superioare al fiecărei persoane, prin urmare am depus acest proiect având în minte atât tinerii care își doresc să devină primii studenți din familiile lor, dar și pe cei a căror mobilitate este limitată, fiindcă educația poate schimba destine.

În acest scop vom achizitiona si instala două ascensoare, unul la Facultatea de Litere și Arte/Facultatea de Științe Socio-Umane și altul la Facultatea de ȘAIAPM, astfel încât persoanele cu dizabilități să găsească la ULBS un spațiu al incluziunii sociale, care să le permită, prin educație superioară, o inserție mai facilă pe piața muncii”, a spus prof. univ. dr. Sorin Radu, rectorul ULBS.

Proiectul va fi coordonat la nivelul universității de conf.univ.dr.Eugen Avrigean și se înscrie în inițiativele privind promovarea egalității de șanse și a politicilor de nediscriminare, ca drepturi fundamentale, susținute de Uniunea Europeană. De altfel, una dintre direcțiile prioritare ale Alianței Universitare Europene FORTHEM, din care ULBS face parte, este realizarea în mediul academic a unei culturi organizaționale bazate pe incluziune și egalitate de șanse, care să acopere ariile funcționale esențiale ale proceselor educaționale.

Creșterea numărului de absolvenți cu studii superioare proveniți din medii dezavantajate, sau ai căror părinți nu au studii superioare, va oferi nu doar oportunități profesionale mai bune, dar va contribui și la dezvoltarea economică locală și regională, prin inserția pe piața forței de muncă a tinerilor bine pregătiți din punct de vedere profesional.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura