O treime dintre echipele înscrise la startul Turului Ciclist al Sibiului în 2016 sunt echipe profesioniste continentale. Va reveni și campionul de anul trecut, italianul Mauro Finetto, cu noua sa echipă, Unieuro Wilier. Turul Ciclist al Sibiului se va disputa între 6 și 10 iulie. La întrecere vor lua parte 18 echipe din 12 țări, ceea ce demonstrează nivelul ridicat al competiției de la Sibiu. Totodată, concurenții vor avea parte de o nouă probă, contratimpul de la Bâlea Lac, care poate fi socotită drept una dintre cele mai dificile probe din ciclismul mondial.
La Sibiu va reveni și Serghei Țvecov, ciclistul român de la Androni Giocattoli – Sidermec, care va încerca să-și îmbunătățească performanța de acum un an, când a terminat pe locul 3 la general. Speranțelor românilor la un succes important în Turul Sibului se vor pune și rutierul Eduard Grosu, de la Nippo – Vini Fantini, care, de asemenea, va încerca să-și îmbunătățească performanțele din urmă cu un an. Ca și la edițiile trecute, echipa românească Tușnad Cycling Team va căuta să se facă remarcată și va reveni cu câțiva cicliști de valoare, între care Andrei Nechita, Daniel Crista și campionul paralimpic Carol Eduard Novak. Printre cicliștii de valore care vor lua parte se mai regăsesc Sergey Nikolaev și Ivan Savitskyi (ambii de la Gazprom; echipa lor a primit în acest an un wild-card pentru Turul Italiei), Matteo Busato și Daniel Martinez de la One Pro Cycling Team, Jasper Ockeloen de la The Parkhotel Valkenburg Continental Team, unul dintre cicliștii valoroși ai edițiilor trecute, și Giovanni Carboni, colegul de echipă al lui Mauro Finetto, învingătorul din 2015.
Traseu schimbat
După cinci ediții în care parcursul competiției a fost aproape identic, Turul Sibiului propune în 2016 câteva modificări interesante ale traseului, cea mai importantă fiind introducerea unui contratimp individual în cățărare pe Transfăgărășan. Cursa va debuta și în 2016 cu un prolog în lungime de 2,3 km prin centrul istoric al Sibiului, pe străzile întortocheate și cu piatră cubică. Prima etapă în linie (Sibiu – Agnita – Cisnădie – Sibiu) a suferit și ea modificări, astfel că rutierii vor parcurge 188 km pe un circuit ce va trece prin Agnita și se va întoarce în Sibiu pe Valea Oltului. În ciuda faptului că este considerată o etapă pentru sprinteri, cățărarea de la Gura Râului, plasată cu 20 km înainte de final, ar putea reprezenta o dificultate prea mare pentru o parte dintre cicliștii rapizi și i-ar putea împiedica să mai ajungă în grupul fruntaș pentru sprintul de pe Bulevardul Victoriei.
Anduranța, la control!
Runda a doua (Sibiu – Poiana Sibiului – Sebeș – Jina – Miercurea Sibiului – Dobra – Săliște – Păltiniș) se anunță cea mai lungă a cursei și ar putea fi considerată etapa regină a turului, lungimea de 231 km și cele patru cățărări de pe traseu fiind elemente ce vor schimba cu siguranță clasamentul general. Urcarea de la Poiana Sibiului și cele două treceri peste cățărarea de la Jina vor condimenta cursa, înaintea clasicului final de la Păltiniș.
Contratimp individual la Bâlea Lac
Marea noutate apare în etapa a treia, planificată sâmbătă, pe Transfăgărășan. Aici, cicliștii vor concura în premieră într-un contratimp individual în cățărare ce se anunță a fi un spectacol pentru public. Proba adevărului în ciclism îi va testa pe rutieri pe un traseu în lungime de 7,5 km ce șerpuiește până la Bâlea Lac.
Ultima etapă va reprezenta din nou o șansă pentru sprinteri, fiind o copie a ultimei runde din 2015. Etapa măsoară 143 km. Așadar, plutonul va parcurge un circuit de 19 km, Sibiu – Poplaca – Slimnic – Sibiu și va trece de cinci ori peste urcarea de la Poplaca, înainte de a face un ocol în jurul Sibiului, pentru a reveni la finișul din Piața Mare, prin nordul orașului.
Androni Giocattoli – Sidermec, CCC Sprandi Polkowice, Gazprom – Rusvelo, Nippo – Vini Fantini, ONE Pro Cycling, Southeast – Venezuela, Christina Jewelry Pro Cycling, Cycling Academy Team, D’Amico Bottecchia, Dukla Banská Bystrica, Parkhotel Valkenburg Continental Team, Stradalli – Bike Aid, Team Ringeriks-Kraft, Team Soigneur – Copenhagen Pro Cycling,Tușnad Cycling Team și Unieuro Wilier