Turrepitz – paznicul cetății – te cheamă în Vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei

O bogată istorie viticolă, atestată de peste 800 de ani, este reînviată și adusă în prim plan la Weinfest, eveniment cultural ce se va desfășura la Mediaș, în perioada 20-22 septembrie, pentru al doilea an consecutiv.

Trei asociații neguvernamentale, în parteneriat cu autoritățile locale și regionale, sub egida Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019, readuc în atenție, prin această manifestare, Vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei, așa cum era numit, în urmă cu secole, Mediașul.

Turrepitz coboară din turn

Pentru a doua oară, Piața Regele Ferdinand I din Vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei se transformă, între 20 și 22 septembrie, într-un spațiu al degustărilor de vin și al savurării preparatelor culinare specifice, pe fundalul unor concerte de muzică bună.
Gazda evenimentului va fi Turrepitz, paznicul cetății Mediaș, care în acest an va coborî timp de trei zile din turn pentru a fi alături de participanți.

Weinfest este organizat de Asociația Culturală Pusteblume Mediaș, Asociația Ardealul Mediaș și Asociația Locului Natal, în parteneriat cu Primăria municipiului Mediaș și sub egida Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, sponsor principal fiind compania Romgaz Mediaș.

Vin, gastronomie și concerte

La eveniment și-au anunțat participarea 23 de crame, din țară și din Republica Moldova, aranjate în 15 căsuțe și un punct inedit de atracție, Cămara Boierului. Cei interesați vor putea achiziționa taloane valorice, pe baza cărora vor putea degusta de 10 ori câte 15 ml. Degustarea și achiziționarea de vinuri la sticlă sunt accesibile oricărui doritor, în limita stocului disponibil.
Chefi de renume vor găti live specialități culinare, așa cum stă bine lângă un pahar de vin. Chef Marius Rafa și chef Radu Zărnescu împreună cu echipa Masters of Flames vor pregăti preparate gastronomice de excepție. Din meniu nu va lipsi nici de această dată sturionul care anul trecut a făcut furori, ne asigură organizatorii.

Masterclass-uri de vin de nivel internațional, expoziții cu tematică specifică, muzica ambientală și formații precum Proconsul, Mircea Baniciu & Band, Walter Ghicolescu, JazzyBit sau Amalia Gaiță vor încânta simțurile celor care vor onora evenimentul cu prezența lor.

Emblemă locală

Nu întâmplător, sigla municipiului Mediaș include imaginea a trei struguri încă din 1549. Aflat încă din 1206 în mijlocul Țării Vinului, Mediașul este orașul în care, între anii 1500 și 1800, impozitele se stabileau în funcție de prețul unei găleți de vin, iar prețurile produselor în funcție de prețul unei găleți de must. În anul 1876, devenise sediul primei școli de vin și pomicultură din zonă, având, în 78 de localități, peste 6.700 de hectare de plantații de viță-de-vie, din totalul celor 10.600 hectare din întreaga Transilvanie.

Capitala viticulturii

De asemenea, la Mediaș au avut sediul, începând cu anul 1864, „Compania de Export de vin a Transilvaniei“, „Asociația viticolă săsească din Transilvania“, „Asociația de vânzare a vinului din Transilvania Weingau“, „Asociația Centrală a Cramelor“ și „Asociația Sindicatelor Producătorilor de vin din Transilvania“.

Legendarii viticultori Caspari și Ambrosi

Începând cu anul 1863, filoxera a început să pustiască podgoriile din Europa. În anul 1889, insecta a ajuns să afecteze și podgoriile din zona Târnava Mică. Abia în 1902, problema și-a găsit rezolvare prin altoirea vițelor de vie hibride americane, soluție preluată și de specialiștii din zona Mediaș și dezvoltată la nivel de industrie, cu vagoane care plecau din Mediaș spre întreaga Europă. Cu ajutorul oamenilor ca Friedrich Caspari, Michael Ambrosi sr., Michael Ambrosi și, mai târziu, Alfred Ambrosi, care au pus umărul la dezvoltarea domeniului, s-au înființat culturi vaste de viță de vie altoită.

Trei vederi și o ștampilă specială

Poșta Română, prin contribuția Federației Filatelice Române, Asociației Filateliștilor din județul Sibiu și la inițiativa lui Liviu Pintican – un cunoscut filatelist de la Mediaș, va ștampila toate trimiterile din data de 20 septembrie de la Oficiul Poștal nr. 1 din Mediaș cu o ștampilă cu grafică dedicată evenimentului Weinfest Mediaș 2019. Pentru a marca acest moment, sunt pregătite și trei vederi inspirate din tradiția vinicolă a orașului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura