Consilierii locali vor dezbate în ședința de joi, 27 ianuarie proiectul de hotărâre privind privind „aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul de investiţii Intervenţii de reabilitare la Turnul Sfatului”.
„Turnul Sfatului este un obiectiv turistic de reputaţie internaţională şi se numără printre cele mai cunoscute atracţii turistice din zona centrală a municipiului Sibiu. Turnul datează din perioada cuprinsă între anii 1224 şi 1241 și a fost folosit iniţial ca poartă de intrare în cea de-a doua centură de fortificaţii a oraşului Sibiu. Este rezultatul mai multor faze de construcţie, de-a lungul timpului fiind înălţat succesiv şi înglobat unui grup de clădiri. Turnul este alcătuit din şapte etaje retrase succesiv, susţinut de contraforturi înalte ce se retrag în trepte, cu un acoperiş în formă de bulb ce datează din secolul XIX. Construcţia iniţială se regăseşte în structura primelor două etaje, următoarele 5 fiind rodul intervenţiilor suferite pe parcursul diverselor momente istorice. Rolul său a evoluat în timp, de la turn de apărare a accesului în zona fortificată, la depozit de cereale, punct de observaţie a incendiilor, loc de arest temporar sau chiar muzeu de ştiinţe naturale şi de exponate medievale, în final păstrându-se drept un adevărat simbol al oraşului, nelipsit din tablouri şi vederi. La cel de-al şaselea etaj este amplasat un mecanism de ceas realizat la 1494 de o renumită firmă elveţiană” se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre.
În același raport se arată că în prezent Turnul Sfatului prezintă numeroase degradări structurale, ale componentelor de piatră, ale paramentului, precum și degradări din punct de vedere al mcalității arhitecturale.
Valoarea totală la care se vor ridica lucrările de reabilitare a turnului Sfatului se ridică la 11.299.794,00 lei cu TVA inclus.