UPDATE: Cei 72 de turiști de la Bâlea Lac au fost evacuați miercuri, din zona montană, de trei elicoptere, două aparținând Inspectoratului General de Aviație și un elicopter privat, sosit de la Brașov, aparținând unui om de afaceri brașovean care a dorit să ajute la operațiunea de salvare din munte.
Operaţiunea de salvare aici:
https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/?fref=nf
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu a solicitat sprijinul Inspectoratului General de Aviație pentru evacuarea celor 72 de turişti care au rămas blocaţi marţi seara în zona Bâlea Lac după defectarea telecabinei.
În această dimineaţă a avut loc la Prefectura Sibiu o şedinţă cu toate structurile implicate în vederea găsirii celei mai bune soluții de sprijin a turiștilor. „Astfel, în urma analizei, pentru evacuarea persoanelor în condiții de siguranță din zonă s-a stabilit ca să se solicite sprijin Inspectoratului General de Aviație, iar două elicoptere vor evacua persoanelor din zona Bâlea în zona localității Cârțișoara, unde Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu va monta un cort încălzit. Echipaje S.M.U.R.D. vor fi dispuse zona localității Cârțișoara pentru a evalua starea medicală a persoanelor, iar la nevoie, vor asigura transportul acestora la spital”, se arată într-un comunicat al ISU Sibiu.
Blocaţi din cauza defectării telecabinei
Telecabina s-a defectat marţi, în jurul orei 13, iar cei 72 de turişti, printre care şi 34 de copii, nu au mai putut coborî. Printre turişti se afla un grup de liceeni din Craiova şi un grup de tineri din Portugalia, veniţi în schimb de experienţă în România. Firma care operează telecabina le-a oferit turiştilor cazare şi masă pentru a compensa neplăcerile create, cu toate acestea un grup de turişti israelieni au făcut scanda, deoarece aveau rezervate bilete de avion pentru astăzi.
Telecabina de la Bâlea este singurul mijloc de transport care face legătura pe cablu, pe o distanță de 3.700 de metri, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, deoarece Transfăgărăşanul este închis iarna din cauza zăpezii foarte mari și a riscului de avalanșe. Din păcat însă, din cauza vremii sau a defecţiunilor intervenite la telecabină, astfel de incidente în care turiştii rămân blocaţi iarna la Balea Lac se întâmplă în fiecare an.