Tudor Șt. Popa: „Sfârșitul săptămânii trecute a venit cu o premieră pentru Sibiu: Primăria a vrut să demoleze o clădire construită ilegal.”

Președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, arhitectul Tudor Șt. Popa face, în Orașul#24 o trecere în revistă a unor clădiri din Sibiu care, conform legii ar trebui să fie demolate.

Arhitectul pleacă de la un eveniment petrecut la sfârșitul săptămânii trecute în Sibiu, atunci când, reprezentanții Primăriei au încercat demolarea unei casedin Turnișor construită ilegal pe terenul de protecție al căii ferate.

„Sfârșitul săptămânii trecute a venit cu o premieră pentru Sibiu: Primăria a vrut să demoleze o clădire construită ilegal. Acțiunea s-a desfășurat în prezența poliției și jandarmeriei și ar fi avut succes dacă femeile (ce pare că locuiesc deja în casa ridicată parțial) nu s-ar fi pus în calea buldozerului.

Deși înțeleg că de această dată intervenția este ușurată pentru că terenul nu se află în proprietate privată, mi-ar fi plăcut ca Primăria să fie la fel de hotărâtă și în alte cazuri de ilegalitate” scrie Tudor Șt. Popa.

El a dat ca exemplu un bloc de locuințe de pe strada Bâlea, unde, în ciuda unor decizii ale instanței nu s-a întîmplat nimic.

„De exemplu, pe str. Bâlea există o clădire ridicată cu șase nivele supraterane deși autorizaţia de construire, emisă în anul 2006, prevedea construcția unei pensiuni jumătate cât este ea de fapt. Investitorul se baza în momentul construcției pe faptul că autoritățile locale puteau accepta intrarea în legalitate (lucru pe care l-a și cerut) dar jocurile i-au fost stricate de Ordonanța 7/2011 ce interzice, începând cu 1 ianuarie 2012, să mai fie legalizate clădirile construite fără autorizație.

După ce Primăria a sesizat neregulile, judecătorii l-au condamnat penal pe proprietarul clădirii la doi ani de închisoare (în prima instanță), judecătorul dispunând și demolarea construcției. Dar ea este în continuare în picioare. Mai mult, acum este și locuită. După cum se vede pe Google Streetview, după anul 2014 investițiile au continuat, amenajându-se aici parcările, iar primele etaje au acum perdele și flori în geam” spune arhitectul.

El mai dă de exemplu și o construcție începută și neterminată de pe Calea Poplăcii.

„Un caz ce miroase a ilegalitate avem și pe Calea Poplăcii, unde un schelet de beton a fost ridicat triumfător, făcând umbră caselor din jur. Și structura asta este în continuare în picioare deși urâțește zona și poate deveni chiar și un pericol pentru vecini” a încheiat Tudor Șt. Popa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura