Trotinetele electrice staționate care încurcă circulația se ridică…și nu prea. Câte trotinete au ridicat reprezentanții Primăriei din 2021

Teoretic, în municipiul Sibiu trotinetele electrice lăsate pe domeniul public, care încurcă circulația pietonilor, a autoturismelor sau blochează căi de acces pot fi ridicate de reprezentanții primăriei în maxim o oră, în zona centrului istoric și în maxim două ore de la abandonarea lor în cazul zonelor din afara centrului istoric. Practic, din 2021, de la intrarea în vigoare a acestui Regulament, nicio trotinetă nu a fost ridicată. De ce? Pentru că ”au fost colectate de operatori în termenul prevăzut de Regulament”, susțin reprezentanții primăriei Sibiu.

 

Foto: Mesagerul de Sibiu

În 2021 a intrat în vigoare regulamentului de utilizare pe domeniul public al Municipiului Sibiu a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, aprobat printr-o hotărâre de Consiliu Local, HCL 229/2021. Conform acestui act normativ, parcarea trotinetelor pe domeniul în alte spații decât cele permise, articolul 17 al Regulamentului prevede că operatorul este obligat să ridice trotinetele staţionate în locaţiile interzise în maxim 120 de minute de la abandonarea lor în cazul zonelor din afara centrului istoric şi în maxim 60 de minute în zona centrului istoric. În caz contrar, trotinetele vor fi ridicate de pe domeniul public prin Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat (SPADPP), urmând ca restituirea să se asigure de către Serviciului Public de Poliţie Locală Sibiu, după ce operatorul achită tarifele de ridicare, transport şi depozitare. Tariful de ridicare este de 100 lei, tariful de transport este tot 100 lei, iar tariful de depozitare este de 25 lei/zi.

Deși sibienii reclama deseori faptul că se împiedică de trotinete abandonate la voia întâmplării la fiecare pas prin Sibiu, conform reprezentanțilr municipalității acestea sunt colectate în timp util de către operatori ”De la intrarea în vigoare a acestui Regulament, SPADPP nu a ridicat nici o trotinetă electrică abandonată pe domeniul public în locurile în care parcarea lor este interzisă deoarece acestea au fost colectate de operatori în termenul prevăzut de Regulament”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Muncipiului Sibiu.

În această vară, trotinetele electrice care se pot închiria au fost interzise în Constanţa, până la finalul anului. Primăria n-a mai prelungit autorizaţiile companiilor care se ocupă de închirierea lor, pentru că administratorii au încălcat de prea multe ori regulamentele de funcţionare. Numărul accidentelor grave cu trotinete electrice s-a dublat anul trecut. ”Din cauza numeroaselor încălcări ale prevederilor regulamentului, actele administrative emise pentru anul 2023 nu au mai fost prelungite”, au explicat reprezentanții Primăriei Constanţa.

Primul oraş din România care a interzis trotinetele electrice în zonele pietonale a fost Drobeta Turnu Severin, în 2021.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*