Mai multe virusuri respiratorii amenință sănătatea europenilor în această iarnă, iar sistemele medicale se pregătesc pentru o posibilă „amenințare triplă”, scrie Monitorul de Cluj.
Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), gripa sezonieră circulă deocamdată la nivel scăzut în Uniunea Europeană, dar cazurile sunt în creștere în unele țări. În schimb, virusul sincițial respirator (RSV) a declanșat deja o epidemie, afectând în special copiii mici și vârstnicii, conform Euronews Health.
Cazurile de COVID-19 sunt în scădere față de vârful din iulie, dar experții atrag atenția că acest virus este mai puțin influențat de sezone și poate circula tot anul.
Virusurile de iarnă lovesc din nou Europa: Tot ce trebuie să știi despre gripa sezonieră, RSV și COVID-19
„Probabilitatea să coincidă cu epidemia de gripă sau RSV este ridicată”, explică Antoine Flahault, directorul Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva.
De ce se îmbolnăvesc mai mulți oameni iarna?
Specialiștii spun că petrecem mai mult timp în spații închise și slab ventilate, unde virusurile se transmit mai ușor. În plus, lumina redusă, încălzirea centrală și poluarea crescută pot favoriza răspândirea bolilor.
Piotr Kramarz, cercetător-șef la ECDC, subliniază că vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție pentru persoanele vulnerabile împotriva formelor grave de boală.
Sezonul virozelor 2024: Experții europeni explică cum să te protejezi de cele mai periculoase virusuri
Alte măsuri recomandate includ izolarea acasă în caz de simptome, spălarea frecventă a mâinilor, ventilarea regulată a spațiilor interioare, purtarea măștii FFP2 în spații aglomerate sau slab ventilate și evitarea contactului cu persoanele vulnerabile când sunteți bolnav.
OMS Europa recomandă în special purtarea măștii pentru persoanele cu risc crescut de COVID-19 sever sau în spații închise cu ventilație slabă.