Constantin Chiriac a primit în 2019 două dintre cele mai importante distincții ale unor guverne străine.
Este vorba despre Ordinul Soarelui Răsare (Order of the Rising Sun, Gold Rays with Ribbon) pentru contribuția adusă la promovarea culturii japoneze în România și a schimburilor în domeniul artistic între Japonia și România, acordat de Guvernul Japoniei, respectiv gradul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor în cadrul Legiunii de Onoare, acordat de către Ministerul Culturii, Ministerul pentru Europa și al Afacerilor Externe și Secretariatul de Stat pentru Afaceri Europene din Franța, prin decretul Președintelui Republicii Franceze, pentru cariera extraordinară consacrată artelor scenei, precum și pentru excelenta și constanta cooperare cu instituțiile franceze ale culturii, în special în cadrul Sezonului România-Franța. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei a acordat Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu Crucea Casei Regale a României „pentru excepționala activitate culturală, originală și inspirată, care continuă tradiția teatrală multiseculară, a Sibiului.”
Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu a continuat în anul 2019 seria spectacolelor montate de mari regizori români și europeni, printr-un program ce și-a propus și a reușit să realizeze până la finalul anului un număr de nouă premiere în programul minimal: șapte la Secția Română și două la Secția Germană.
Repertoriul permanent al teatrului a oferit publicului o agendă provocatoare, cu spectacole dintre cele mai variate. În anul 2019, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a prezentat 350 de spectacole în Sibiu și a avut nu mai puțin de 33 de turnee în România și străinătate. De asemenea, actorii teatrului au realizat peste 800 de recitaluri, workshop-uri și spectacole lectură în Sibiu și în țară, la care publicul a avut acces gratuit. Numărul total de spectatori a fost de peste 50.000, iar în cadrul FITS 2019 au participat aproximativ 700.000 de spectatori.
Și în 2019 a continuat colaborarea cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, atât prin prezentarea de spectacole studențești la Studioul CAVAS din incinta Facultății de Litere și Arte, cât și prin organizarea unor turnee la festivaluri de teatru studențești din țară și străinătate. Așa cum am început încă de anul trecut, accesul la toate spectacolele studențești este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la Agenția Teatrală.
Evenimentele speciale din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) s-au desfășurat pe parcursul întregului an calendaristic și, astfel, spectatorii au avut ocazia să participe la conferințe, lansări de carte, spectacole-lectură și să întâlnească mari personalități din domeniul culturii, dar și din alte domenii, ca o prelungire a experienței unice de care au parte în timpul festivalului.
Ca această inițiativă să fie posibilă, și-au unit forțele Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prin Departamentul de Artă Teatrală și Librăria Habitus.