Trei alergători de la Maratonul Internațional Sibiu îți spun de ce merită să alergi și tu!

Maratonul Internațional din Sibiu vine ca unul dintre frații mai mici ai Maratonului de la Londra, care este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari evenimente de strângere de fonduri din lume.

Maratonul de la Sibiu e un eveniment prin care sibienii (și nu numai) împătimiți de sport și aer liber pot lupta pentru cauze cu adevărat nobile. Organizatorii evenimentului au creat o platformă de strângere de fonduri, unde proiecte ale organizațiilor non-guvernamentale, dar și inițiativele nou-venite sunt susținute și ajutate. Astfel, alergătorii sunt susținuți de prieteni, rude și toată lumea care mai vrea să contribuie cu fonduri.

Anul acesta, pe 26 mai, are loc cea de a 7-a ediție a întrecerii, iar de anul trecut SemiMaraton Sibiu se numește Maratonul Internațional de la Sibiu, deoarece a fost adăugată și cursa de 42 de km. Startul se dă din Piața Mare.

Proiectele din anul 2018, prezentate pe site-ul maratonului, sunt multe și variate, de la tabere pentru copii cu afecțiuni oncologice, la ateliere creatoare pentru persoane cu dizabilități, la proiecte care luptă pentru educația celor mici, precum „Pe firul curentului” sau „Ne pregătim pentru viață”.

Alergătorii se pot înscrie încă până pe 7 mai, ora 11.59, la oricare dintre cursele puse la dispoziție: Maratonul Continental (42 km), Semimaratonul Joyson Safety Systems (21 km), Ștafetă/TeamRun (4×5,3 km), Cursele Copiilor Auchan, cursa Zacaria (10 km) și Crosul Visma (5 km).

Alexandra Abrudean aleargă pentru proiectul „Vorbesc cu copilul meu despre abuz”, un proiect care își propune să ajute părinții și cadrele didactice, oferindu-le sesiuni de educație parentală susținute de psihologi cu experiență, să dobândească abilitățile necesare în prevenirea abuzului sexual asupra copiilor și tinerilor.

Mesagerul de Sibiu: Ce v-a determinat să participați la maraton?

Alexandra Abrudean: În 2016, mama, la 46 de ani, a alergat 5 km pentru cauza A.L.E.G. Mi-a fost un model de curaj și mi-a arătat ce înseamnă să te expui și să îți depășești limitele pentru o cauză bună. Fac parte din echipa A.L.E.G. și mi s-a părut firesc să mă înscriu și eu, mai ales că proiectul nu abordează un subiect foarte accesibil.

Mesagerul de Sibiu: Care este cauza pe care ați ales-o și de ce?

Alexandra Abrudean: ALErG pentru „Vorbesc cu copilul meu despre abuz”. Este o cauză importantă mai ales pentru că la școală nu se face educație sexuală sau prevenirea violenței. Dacă subiectul este un tabu și acasă, copiii rămân foarte vulnerabili la abuzuri pe care nu vor ști să le recunoască sau cui să le raporteze.

Mesagerul de Sibiu: Ce mesaj aveți pentru cei care nu au participat până acum și s-au gândit să participe?

Alexandra Abrudean: Oricine poate alerga. În afară de componenta sportivă, Maratonul are o componentă filantropică, prin care oamenii susțin proiecte ale comunității sibiene. Astfel, se oferă vizibilitate ONG-urilor participante și se atrage atenția asupra unui număr de probleme ce pot fi rezolvate dacă ne implicăm cu toții.

Claudiu Fălămaș aleargă pentru Teatrul din Cartier, un proiect care aduce teatrul în spații mai puțin convenționale și mai aproape de locuitorii cartierelor din Sibiu.

Mesagerul de Sibiu: Ce v-a determinat să participați la maraton?

Claudiu Fălămaș: Simpla existență a maratonului și ideea de la care pleacă m-au făcut să îmi scot pantalonii scurți, tricoul și didașii din dulap și să încep să alerg. Dorința de a ajuta, plăcerea de a îmi depăși limitele sau nevoia de a evada din starea de confort și rutină sunt alte motive pentru care alerg. Anul trecut – 21km; anul acesta – 42km. So, wish me luck!

Mesagerul de Sibiu: Care este cauza pe care ați ales-o și de ce?

Claudiu Fălămaș: Cauza pentru care am ales să alerg este Teatrul din Cartier, un proiect pe care îl organizează Asociația Culturală BIS din Sibiu. Motivul e simplu: cred în acest proiect în primul rând pentru că simt că e nevoie ca activitățile culturale din Sibiu să se extindă în tot orașul, nu doar în centru, și în al doilea rând pentru că sunt parte din echipa BIS și joc în câteva dintre spectacolele de teatru care se vor plimba prin cartierele Sibiului timp de o lună și jumătate.

Mesagerul de Sibiu: Ce mesaj aveți pentru cei care nu au participat până acum și s-au gândit să participe?

Claudiu Fălămaș: Cei care n-ați alergat încă la maraton, zic să nu mai stați pe gânduri și să vă înscrieți până în 7 mai. Nu trebuie să mai fi alergat vreodată sau să aveți alte cunoștințe despre maratoane. Trebuie doar să încercați o dată și virusul „maraton” vă va invada cu totul. Run, Forrest! Run! 5 km a day keeps the doctor away!

Andreea Roseti aleargă pentru Animal Life și campania de castrări gratuite pentru câini și pisici.

Mesagerul de Sibiu: Ce v-a determinat să participați la maraton?

Andreea Roseti: Pentru mine este a doua ediție la care particip ca și alergător, însă scriu proiectele Animal Life pentru maraton de la prima ediție, din 2012. De ce particip efectiv? Din respect pentru colegii mei de asociație, din convingere față de munca noastră și în semn de apreciere pentru că sunt suficient de sănătoasă pentru a putea alerga.

Mesagerul de Sibiu: Care este cauza pe care ați ales-o și de ce?

Andreea Roseti: Sinceră să fiu, sunt multe cauze faine în fiecare an, și, dacă nu ești chiar membru într-o asociație, cum sunt eu în Animal Life, este greu de ales. Am mai spus-o: cred că fiecare trebuie să meargă acolo unde îl cheamă inima. Eu am ales campania gratuită de castrări câini și pisici pentru că îmi doresc mai puțină suferință pentru animale.

Mesagerul de Sibiu: Ce mesaj aveți pentru cei care nu au participat până acum și s-au gândit să participe?

Andreea Roseti: M-aș bucura dacă fiecare și-ar pune întrebarea: „Despre ce vreau să fie viața mea?”. În felul ăsta, poate vor ajunge la concluzia că viața este despre prietenie, despre bunătate, despre a mulțumi pentru ceea ce ai. Cred că oricine este apt fizic ar trebui să participe, nu doar pentru a ajuta o cauză, ci pentru a face ceva pentru evoluția sa, ca om.

 

Echipa de organizare

Echipa de organizare a acestui eveniment este formată, pe lângă sutele de voluntari și coordonatori de voluntari, din: Ciprian Ciocan (director eveniment), Dani Troancă (director tehnic), Alina Morariu (asistent eveniment), Angela Zaporojan (coordonator comunicare), Ana Maria Bugneriu (coordonator fundraising), Cristina Toader (responsabil administrativ), Gabriela Cuzepan (coordonator echipă fotografi voluntari și responsabil înscrieri).

3.300 de concurenți în 2017

Conform site-ului oficial al competiției, ediția de anul trecut a reunit aproximativ 3.300 de alergători, susținuți de 4.400 de donatori și care au reușit să strângă aproximativ 475.000 lei pentru cele 21 de cauze.

 


Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*