Trecut și viitor. 30 ani de activitate a Consulatului Germaniei la Sibiu

„Trei decenii într-o Europă în continuă dezvoltare“ s-a intitulat evenimentul de săptămâna aceasta din seria „Dezbateri sibiene“.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existenţă a Consulatului Germaniei la Sibiu, miercuri seară, în Sala Oglinzilor de la sediul Formului Democrat al Germanilor din Sibiu a avut loc o dezbatere la care au participat consulul Hans E. Tischler, Zeno Pinter, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, Harald Friedrich, preşedintele Clubului Economic German din Transilvania, Cristian Lupeş, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, şi Monika Tompos, redactor la revista „Capital Cultural”. Evenimentul a fost moderat de Beatrice Ungar,(redactor şef al săptămânalului de limbă germană „Hermannstädter Zeitung”. Evenimentul a fost organizat de managerul cultural al Institutului pentru relaţii externe din Stuttgart (ifa) la Sibiu, Aurelia Brecht, şi FDG Sibiu.

Subiecte deschise

În luna mai a anului trecut s-au împlinit trei decenii de la înfiinţarea la Sibiu a Consulatului Germaniei. Din cauza pandemiei, anul trecut nu a fost posibil un moment festiv. Trei decenii de activitate au fost însă luate acum drept motiv pentru sărbătorirea aniversării „rotunde”. Împreună cu sibieni din domeniul cultural, al presei şi al economiei, s-a făcut nu doar o retrospectivă asupra trecutului plin de transformări al instituţiei, ci s-a privit şi spre viitorul activităţii în Transilvania a Consulatului: cum poate fi realizată o colaborare proactivă privitor la relaţiile bilaterale în toate domeniile, cum pot fi aprofundate relaţionarea şi dialogul şi cum poate fi consolidată colaborarea?

Valori comune

Consulatul care a fost înfiinţat în 28 mai 1990 şi care la început era responsabil doar de eliberarea de vize a preluat, în cursul anilor, sarcini tot mai complexe care au avut la bază tratatul de prietenie germano-român din anul 1992, precum şi acordul din 1995 cu privire la colaborarea în domeniul cultural şi cel din 1996 cu privire la cooperarea în domeniul învăţământului. În anul 1998, Consulatul a dat un impuls semnificativ pentru înfiinţarea Clubului Economic German din Transilvania. În cadrul discuţiei a fost evidenţiat rolul important pe care Consulatul îl are ca iniţiator şi partener de proiecte, mediator, generator de idei şi creator de punţi între cele două state, atât în prezent cât şi ca perspectivă de viitor.

Valori comune europene precum aplicarea concretă a solidarităţii, apărarea libertăţii de opinii şi a presei, precum şi promovarea toleranţei, a respectului reciproc şi protejarea minorităţilor vor sta şi pe viitor la baza activităţii consulatului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura