„Transilvania culinară“, o premieră pentru județul Sibiu

„Transilvania culinară“ este un proiect cultural al Fundației PACENTA, în colaborare cu Centrul de Cercetări „Andrei Oțetea“ din cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, care se aplică cu precădere asupra gastronomiei, cu toate elementele adiacente care țin de acest fenomen complex, din această provincie românească cu un caracter multietnic, multilingvistic și, mai ales, multiconfesional.

Astfel, sunt promovate documente cu valoare de patrimoniu, precum și cărți poștale ilustrate, alături de fotografii, aflate în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, elemente vizuale și informații de pe blogul „Alt Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken“, precum și din arhivele private ale colecționarilor Horia Tipuriță și Octavian Isailă.

Arta culinară, dietetica și arhitectura urbană sunt cele trei componente în jurul cărora se cristalizează proiectul, seria de documente imprimate și cele două ateliere culinare, fiind destinate deopotrivă copiilor, adolescenților și adulților. Proiectul aduce în atenția publicului o experiență vizuală inedită, un periplu în arhitectura epocilor respective, o călătorie în lumea gastronomică a secolelor trecute și activități interactive care surprind prin modul de abordare a unor rețete culinare vechi. Toate acestea pun în evidență arhitectura orașelor transilvănene, modul sănătos de preparare a alimentelor, etica și estetica gastronomică.

„Transilvania culinară“ abordează în cheie interculturală dialogul deschis și interacțiunea în comunitățile din Ardeal. Prin intermediul activităților propuse sunt evidențiate, din punct de vedere istoric, diversitatea culturală și multitudinea de identități care se regăsesc în geografia și în viața socială a Transilvaniei.

Album de referință

Punctul forte al proiectului îl reprezintă editarea albumului „Culinaria Transsylvanica“, care valorifică importante fonduri documentare ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (iconografie – carte poștală și fotografie, publicații seriale sibiene, carte românească veche și Transilvanice – imprimate în Sibiu, ex-libris-uri, precum și multe reclame apărute în publicațiile vremii, care conferă materialului gustul și aroma unor timpuri de mult apuse. Editorii albumului sunt dr. Silviu Borș, dr. Dan Nanu, dr. Răzvan Pop și dr. Bogdan Andriescu.

Piesele iconografice aduc în prim-plan imagini mai vechi și mai noi ale unor străzi și piețe (Piața Mare, Piața Mică), în care au ființat/ființează restaurante, hoteluri, magazine alimentare sibiene.

Cartea românească veche, tipăriturile cunoscute sub titulatura de Transilvanice, toate imprimate în Sibiu, prin caracterul periodic de apariție (calendare) ofereau cititorilor informaţii și sfaturi de ordin gastronomic: perioadele anului propice pentru însămânţări şi strângerea recoltei, previziuni legate de viitoarea recoltă, respectarea unor norme alimentare care să asigure păstrarea sănătății individului. Chiar din titlul acestora, descoperim faptul că se adresau și celor aflați dincolo de meleagurile transilvănene, fiind alcătuite pentru a fi consultate şi de către comunitățile din „[…] Ungaria, Transilvania şi locurile învecinate“.

Prin tematica abordată (consumul de cereale, fructe, legume, carne și băuturi alcoolice), ex-libris-urile selectate vin să întregească latura artistică a lucrării.

Sub „umbrela“ Regiunii Gastronomice

Lucrarea va fi prezentată în cadrul sesiunii anuale de comunicări științifice a Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu, ce va avea loc vineri, 6 decembrie, la sediul instituției.

Proiectul „Transilvania Culinară“ este cofinanțat de Consiliul Județean, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii Sibiului“, în cadrul Agendei Comunității 2019, în contextul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura