Tradiții și gastronomie locală de pe Valea Târnavelor, de pe Valea Hârtibaciului și din Țara Secașelor, în weekend

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în acest sfârșit de săptămână evenimentul Tradiții și gastronomie locală de pe Valea Târnavelor, de pe Valea Hârtibaciului și din Țara Secașelor.

FOTO: Muzeul ASTRA

Acesta va avea loc duminică, 22 octombrie, începând cu ora 11:00, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber.

Aici își vor prezenta moștenirea culturală comunitățile din Hoghilag de pe Valea Târnavelor, comuna Chirpăr de pe Valea Hârtibaciului și reprezentanți din Țara Secașelor. Vor fi prezenți aici 10 bucătari și 6 producători tradiționali din cele trei zone din județul Sibiu, care vor pregăti rețete ca tocana de Hoghilag (carne de porc și cartofi) și lichiu cu prune, tocană de noatin ca la Chirpăr și ciorbă de vițel & varză cu ciolan și ciorbă acră de pe Țara Secașelor.

,,Acum, când toamna își face simțită prezența, gospodinele sunt cele care încep pregătirile pentru a prepara mâncăruri specifice localităților reprezentate, bunătăți în care se vor regăsi din belșug legumele de toamnă. Meșteșugarii prezenți la eveniment ne vor încânta cu dibăcia mâinilor lor, prin ușurința cu care fac lucruri frumoase care împodobesc casele și costumele populare. Vor fi prezenți și producători de produse tradiționale din cele trei zone etnografice ale județului, de la care puteți gusta și cumpăra produse cu gustul copilăriei de la țară.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

DETALII PROGRAM ARTISTIC

Începând cu ora 12.00, reprezentanții comunităților vor prezenta un program de cântece și dansuri, deoarece sărbătorile erau îmbelșugate de joc și voie bună. Vor susține prestații artistice pe scenă:

-reprezentanții comunei Hoghilag, membrii ai grupului vocal

„Mugurași de pe Târnavă”, grup înființat la Hoghilag în urmă cu 8 ani, având-o ca profesor coordonator pe doamna Luminița Maria Dejan. Aceștia vor susține un recital care va cuprinde cântece din zona Târnavei Mari dar și din alte zone etnofolclorice.

-de pe Țara Secașelor, frumusețea tradiției populare va fi pusă în scenă de Ansamblul Folcloric Purtata Secașelor. Alături de dansatori, va urca pe scenă și solistul Robert Cetean care ne va încânta cu cântecele lui. Ansamblul își desfașoară activitatea sub îndrumarea artistică a instructorilor Roxana și Stefan Radu.

-Jucătorii din Chirpăr avându-l ca instructor pe Dl. Chirion Stănuleț, prezintă un grup format din tineri și vârstnici care ne vor prezenta jocuri tradiționale de pe Valea Hârtibaciului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*