Casa de Cultură a Studenților Sibiu vă așteaptă cu drag să vă bucurați și să petreceți, să uitați pentru două zile de grijile cotidiene și să vă bucurați de două spectacole de neuitat alături de artiști, dansatori și interpreți de muzică populară din România și din Slovacia.
Din dorința de a stârni interesul sibienilor față de tradițiile populare consacrate, Ansamblul Folcloric Studențesc „Ardealul” din cadrul Casei de Cultură a Studenților Sibiu, Ansamblul Folcloric Studențesc „Doina Carpaților” din cadrul Casei de Cultură a Studenților Iași și Ansamblul Folcloric „Orgonina” din Slovacia s-au asociat pentru a realiza un program de rezidență artistică. Produsul artistic rezultat va fi prezentat în cadrul a două spectacole din cadrul proiectului „Tradiții”, un dialog artistic de excepție între obiceiurile noastre și obiceiurile de peste hotare. Primul spectacol se va desfășura vineri, 17 noiembrie, ora 19.00, la Sala Thalia, iar al doilea, în data de 18 noiembrie, va aduce pe scena Căminului Cultural din Șelimbăr o paletă de momente artistice româno-slovace complexe.
Dacă Ansamblul Folcloric „Ardealul” nu mai are nevoie de prezentare, fiind îndrăgit și cunoscut de publicul sibian, cele două ansambluri partenere merită o succintă prezentare.
Ansamblul folcloric „Orgonina” a fost înființat în decembrie 2004. Împreună cu orchestra acestuia, au avut o activitate înfloritoare în ultimii zece ani, perioadă în care calitatea eforturilor acestui ansamblu a câștigat un binemeritat renume în țară și în străinătate, cel mai important segment din activitățile lui fiind conservarea tradițiilor și culturii originale din această zonă a Europei.
Ansamblul Folcloric „Doina Carpaţilor” s-a constituit în anul 1963, din dorinţa unor talentaţi şi inimoşi studenţi de a valorifica scenic tezaurul folcloric de pe meleagurile româneşti. Peste timp s-a păstrat tradiția la Ansamblul „Doina Carpaţilor” astfel că, până astăzi, zeci de generaţii de studenţi au susţinut peste 2.000 spectacole în faţa a sute de mii de spectatori. S-a impus încă de la începutul înfiinţării sale în viaţa cultural-artistică a judeţului Iaşi şi a ţării, obţinând cele mai mari distincţii la toate concursurile şi festivalurile locale şi naţionale la care a participat.
„Și ȋn acest an, vă invităm să urmăriți pașii de dans specifici țării noastre, pași care își vor demonstra durabilitatea și uimitoarea flexibilitate prin îmbinarea cu pașii de dans specifici Slovaciei, pe ritmurile muzicii reprezentative pentru cele două țări. Tradițiile, inventivitatea și frumusețea costumelor populare pe care tinerii le poartă cu mândrie vor fi în prim plan la ambele evenimente”, a declarat Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților Sibiu.
Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu şi este co-finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului, Consiliul Local și Primăria comunei Șelimbăr.