„Întâlnirea sașilor din Transilvania“, găzduită de Palatul Brukenthal din Avrig, în perioada 26 – 28 august, a fost un bun prilej pentru a promova cultura și obiceiurile săsești din Transilvania.
Cei prezenți la întâlnire au avut parte de un program cultural și artistic atrăgător, în condițiile în care au putut discuta chiar cu cei care duc mai departe valorile sașilor din Transilvania.
Expoziție valoroasă
Turiştii şi iubitorii de artă au acum un motiv în plus să viziteze Palatul Brukenthal din Avrig. În aripa stânga a palatului s-a deschis „Expoziţia Bunurilor Săseşti din Transilvania“, un muzeu tematic ce găzduieşte o colecţie de obiecte artizanale, veşminte şi piese de mobilier, reprezentative pentru cultura săsească din Transilvania. Colecția a fost deschisă chiar înainte de întâlnirea sașilor. Colecţia a fost pusă la dispoziţia vizitatorilor palatului de către Elisabeta Rosenauer, o cunoscută păstrătoare a tradiţiilor şi obiceiurilor săseşti. „Frau“ Rosenauer, cum o cunosc cei din generaţiile mai tinere, a colecţionat, de-a lungul anilor, mobilă lucrată manual şi obiecte folosite în gospodăriile săseşti din judeţul Sibiu şi din toată Transilvania.
Interes ridicat
Această expoziţie vine în întâmpinarea turiştilor dornici să afle mai multe lucruri despre locurile pe care le vizitează şi despre oamenii care trăiesc acolo. Faptul că în prima lună de la deschidere s-au înregistrat deja câteva sute de vizitatori îi convinge pe organizatori că demersul acestora era necesar. „Expoziţia Bunurilor Săseşti din Transilvania îmbogăţeşte din punct de vedere cultural atât Palatul Brukenthal, cât şi Avrigul”, afirmă Lidia Bădilă, purtător de cuvânt la Palatul Brukenthal din Avrig. Organizatorii expoziţiei îi încurajează pe toţi cei care doresc să îmbogățească colecţia de bunuri săseşti să contribuie cu obiecte care cred că ar putea fi reprezentative pentru cultura săsească. În felul acesta, vor simţi că duc mai departe tradiţiile şi cât mai mulţi oameni vor cunoaşte valorile şi cultura saşilor din Ardeal.
Meniu săsesc
Totodată, participanții au lăsat deoparte grijile de zi cu zi și au petrecut câteva ore de relaxare și de plimbare. Vernisajul expoziției a fost urmat de o prezentare a meniului săsesc şi de o degustare a preparatelor gastronomice reprezentative pentru etnicii germani din Transilvania. De pe masă nu au lipsit cârnaţii bine condimentaţi, supa de chimen, gustosul hencleş sau plăcinta cu măr şi îngheţată de vanilie. Atmosfera a fost întreținută de formația Trio Saxones.
Pavilionul expoziţional poate fi vizitat de luni până duminică, de la 9.00 la 18.00, iar biletele de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi studenţi.
„O amplă campanie intitulată «Artă la palat» îşi propune să diversifice oferta cultural-artistică a palatului baroc, dar vizează şi punerea în valoare a grădinilor şi a spaţiilor în aer liber, pentru a le oferi iubitorilor de artă o experienţă unică în reşedinţa de vară a baronului Brukenthal“, susține Arnold Klingeis, gazda evenimentului.
„Expoziţia adună la un loc lucruri foarte dragi mie, colecţionate în mulţi ani din gospodăriile săseşti. Fiecare obiect în parte are o poveste şi cei care ne vor trece pragul vor putea să afle lucruri interesante despre viața saşilor. Nu am vrut să ţin doar pentru mine aceste poveşti. Am vrut să le împărtăşesc şi cu alţii.”