Toxiinfecţia alimentară este o afecţiune des întâlnită vara. Stările de oboseală, durerile de cap şi disconfortul abdominal pot strica buna dispoziţie.
Toxiinfecţia alimentară este adesea rezultatul ingestiei de alimente sau băuturi contaminate cu agenţi patogeni bacterieni, virali, fungici sau parazitari.
În sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel de microorganisme se înmulţesc foarte repede în alimentele perisabile, iar consumul acestor alimente ţinute în condiţii incorecte de depozitare generează tabloul clinic de toxiinfecţie alimentară.
Cel mai mare risc este asociat alimentelor perisabile precum lactate, carne, conserve şi alimente sau băuturi ce trebuie în mod normal refrigerate, potrivit sfatulmedicului.ro. citat de Monitorul de Cluj.
Simptome ale toxiinfecţiei alimentare
Simptomele toxiinfecţiei alimentare apar la câteva ore de la ingestia alimentului, cu durere abdominală, însoţită de scaune diareice.
De asemenea, alte simptome pot fi febra, transpiraţia, frisoane, greaţa, lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate.
Ce poţi face pentru a evita toxiinfecţia alimentară
Pentru a preveni infecţia se recomandă o igienă riguroasă a mâinilor şi alimentelor, depozitarea corespunzatoare a produselor şi evitarea consumului de alimente care au fost lăsate mult timp la temperaturi inadecvate (de exemplu în soare).
De asemenea, pentru a avea o digestie fără probleme, trebuie să consumaţi zilnic minimum 1,5 litri de lichide.
Totodată, hrana trebuie mestecată cât mai bine şi mai lent, alimentele bine mărunţite vor fi mai uşor de procesat de către sucul gastric, odată ajunse în stomac.
Mişcarea este şi ea importantă. Aceasta ajută tot sistemul digestiv să se regleze.
Pe timpul verii este indicat să renunţaţi să mâncaţi hrană procesată, congelată sau refrigerată şi să evitaţi carnea tocată, produsele pe bază de peşte sau fructe de mare.