Asociația Județeană de Turism Sibiu a organizat, miercuri, în șala de ședință a Consiliului Județean, cea de-a V-a ediție a Forumului Profesioniștilor din Turismul Sibian.
Întâlnirea deja consacrată a profesioniștilor din turismul sibian a avut ca temă principală anul acesta „Cultura și Patrimoniul pentru Acțiuni Turistice Responsabile, Inovatoare și Sustenabile”, respectiv protejarea bunurilor de patrimoniu natural şi cultural, utilizarea acestora pentru dezvoltarea şi promovarea turismului, prin capitalizarea și transferul de bune practici.
Toate zonele, puse în valoare
Lucrările forumului au fost deschise de către Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu, care a făcut o prezentare a proiectului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019“. Totodată, în cadrul reuniunii au fost prezentate și alte atracții turistice referitoare la valorificarea patrimoniului cultural din județ, cum ar fi proiectele „Mediaș 750“, „Cisnădie, destinație turistică must visit 2017“, marca regională „Din Hârtibaciu, cu drag“ și oferta culturală din arealul Biertan – Laslea și Moșna.
Totodată, cei implicați în turismul sibian și nu numai au primit și ultimele noutăți în ceea ce privește atragerea surselor de finanțare, între care proiectele pentru ecoturism destinate IMM-urilor și finanțarea turismului prin GAL-uri.
Printre invitații de anul acesta s-au numărat Simion Giurcă, responsabil al Autorității Naționale pentru Turism pentru piața austriacă și ungară, și Răzvan Marc, care se ocupă de promovarea României pe piața britanică și asiatică. Alte teme importante prezentate au fost dezvoltarea marketing-ului în turism, cel mai în măsură să atragă turiști de pe alte continente, și crearea unor circuite turistice pentru bicicliști și nu numai în județ. Despre trasee au vorbit Mihai Proca, de la Asociația Tură în Natură, și Lucian Lup, din partea Asociației Biounivers.
Forumul a răspuns preocupării de a cultiva dialogul şi relaţiile de colaborare între actorii din judeţ, de a permite aflarea noutăţilor, de a facilita schimbul de bune practici, de surse de informare şi de materiale de promovare, de a dezbate problematici de actualitate pentru dezvoltarea şi promovarea destinaţiei turistice județul Sibiu. Întâlnirea a fost menită să ofere o privire de ansamblu asupra noutăţilor privind atracţiile şi oferta de servicii. Nu în ultimul rând, forumul facilitează construirea de parteneriate şi proiecte comune, care contribuie la creşterea atractivităţii şi competivităţii destinaţiei turistice. Mai mult, în contextul viitoarei regiuni gastronomic europene, invitații din acest an au avut parte de un bufet cu măncăruri și sucuri tradiționale din județul Sibiu. De altfel, una dintre intervențiile realizate în cadrul forumului a fost „Bucătăria nouă transilvană“.