Tot mai multe incidente cu DRONE! Aeroportul Cluj, semnal de alarmă: „Pot distrage atenția pilotului și provoca distrugeri

Incidentele cu drone sunt tot mai des întâlnite în România, atrag atenția autoritățile, punând în pericol buna desfășurare a zborurilor. Anul trecut, în Cluj-Naopoa, au fost sesizate mai multe episoade suspecte, arată reprezentanții Aeroportului Cluj.

Autoritățile din domeniul aeronauticii trag un semnal de alarmă cu privire la folosirea dronelor în perimetrul aeroporturilor sau pe culoarele de zbor, arătând că acestea pot provoca tragedii.

Miercuri, la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a avut loc o întâlnire de lucru, având ca subiect activitatea de zbor a dronelor la nivel național. În cursul anului 2021, s-a înregistrat o creștere a numărului de incidente în care au fost implicate drone, multe dintre acestea având loc în apropierea aeroporturilor civile din România, afectând traficul aerian și cauzând pierderi financiare pentru companiile aeriene și aeroporturi.

În cazul unei drone sesizate anul trecut de un pilot pe culoarul de aterizare al Aeroportului Otopeni, autoritățile au luat măsura suspendării activității pentru două ore, până la remedierea situației. Până în acest moment, operatorul dronei nu a fost depistat de autorități.

Drone suspecte la Cluj Arena

Nici Clujul nu a scăpat fără incidente. În cursul anului trecut, un elicopter SMURD a depistat o dronă deasupra stadionului Cluj Arena, în perimetrul culoarului de zbor și la o înălțime mult mai mare decât cea permisă pentru activități civile – circa 900 de metri, față de 120 de metri – cât este permis. Posesorul dronei nu a fost încă identificat.

Tot la Cluj Arena, pe perioada festivalului Untold, autoritățile au depistat 4 drone neautorizate ridicate deasupra perimetrului.

„Utilizarea incorectă a dronelor și mai ales în perimetrul aeroporturilor prezintă un risc major, din acest motiv astăzi, împreună cu reprezentanții Autorității Aeronautice Civile am avut o ședință cu toate instituțiile care au atribuții în acest domeniu și care pot preveni evenimente. Dorim să facem un apel la deținătorii de drone să respecte legislația. Este foarte importantă o campanie de conștientizare. Sunt peste 10.00 de drone în România și ne așteptăm ca în următorii 10 ani să fie peste 200.000. Utilizarea dronelor în perimetrul aeroportului sau pe culoarele de zbor reprezintă un risc major, subliniez. Este foarte important ca toți deținătorii de drone să cunoască legislația. Utilizarea incorectă a dronei poate reprezenta contravenție sau infracțiune și nu numai în cazul aeroporturilor. Conștientizarea realizată de către autoritatea aeronautică este foarte importantă”, a arătat directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo.

„La Cluj Arena a fost localizată o dronă la aproximativ  900 de metri înălțime, un elicopter SMURD a sesizat acest lucru, întrucât drona nu ar fi avut ce să caute la așa mare înălțime și în acea zonă. De asemenea, de Untold, în 2021, au fost depistate 4 drone neautorizate în perimetru. Există limitări și obligații”, a mai arătat acesta.

Ce trebuie să știe posesorii de drone?

Principalul pericol legat de prezența unor drone pe culoarul de decolare-aterizare al aeroporturilor se referă la distragerea atenției pilotului, care în aceste momente ale zborului are de parcurs mai mulți pași consecutivi pentru buna desfășurare a operațiunii. Dacă pilot este distras, există pericolul să sară peste pași, din neatenție, sabotând realizarea cu succes a aterizării sau decolării. Un al pericol se referă la pagubele materiale care pot fi cauzate prin lovirea dintre o dronă și un avion, cu posibile repercusiuni și asupra pasagerilor, a explicat în cadrul conferinței de presă Remus Dogaru, Șef Serviciu Certificări Naționale a Autorității Aeronautică Civilă Română (AACR).

Reprezentantul Autorității Aeronautice a precizat de asemenea care sunt pașii pe care deținătorii de drone sunt obligați să îi urmeze înainte de operarea acesteia:

„Pentru o dronă cu greutatea sub 250 de grame, obligativitatea celui care o deține este să se înregistreze pe aplicația online a Autorității Aeronautice Civile Române, primind un cod unic de identificare. Dup ce îl obține, trebuie să îl atașeze pe dronă pentru a o putea utiliza în condiții de open – 120 de metri înălțime și în raza vizuală, fără a survola oameni sau obiective.

Dacă drona depășește această greutate, cel care o utilizează are obligația de a deține certificat de competență A1, A2 și A3. În cazul în care ne referim la activități de zbor pentru categoria open. În cazul în care limitele categoriei open sunt depășit, pe categoria specifică, va trebui să obțină fie autorizare operațională de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, ori de la autoritatea competentă a statului din care provine”, a precizat Remus Dogaru.

Folosirea dronelor fără respectarea prevederilor legale poate fi sancționată cu amendă sau dosar penal.

Potrivit datelor AACR, în ultimii 4 ani au fost înregistrate 30 de evenimente în care au fost implicate drone care au afectat desfășurarea activităților aeroporturilor. În anul 2018 au avut loc două astfel de incidente, 11 s-au petrecut în 2019, șapte în 2020 și 10 în 2021.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*