Cele mai costisitoare cumpărături ale Consiliului Județean Sibiu sunt pachetele „Lapte și corn“ care se distribuie preșcolarilor și elevilor din clasele primare și gimnaziale. Mesagerul de Sibiu a realizat un clasament al celor mai mari achiziții contractate și plătite de Consiliul Județean pe parcursul anului trecut, cheltuieli care însumează aproape nouă milioane de lei.
Fondurile alocate pentru achiziții s-au dus pe programul „Laptele și cornul“, consolidarea a două drumuri județene, servicii de pază și securitate, echipamente de intervenție solicitate de ISU Sibiu, plata facturilor de telefon, achiziționarea unor echipamente IT și carburanți pentru mașinile Consiliului Județean și ale instituțiilor subordonate, se arată într-un răspuns la solicitarea Mesagerului de Sibiu.
Achizițiile instituției conduse de președintele Daniela Cîmpean s-au făcut prin licitație deschisă, achiziție directă și procedură simplificată (procedura simplificată se situează, ca valoare estimată a contractelor/acordurilor-cadru, între achiziţia directă şi licitaţia deschisă și se desfășoară prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice).
Banii au cam plecat din județ
Cea mai mare parte a fondurile în urma achizițiilor făcute de Consiliul Județean Sibiu, mai exact două treimi, au mers către firme din afara județului, cum este cazul programului „Laptele și cornul“ pentru cei 42.000 de elevi din județ, dar și al echipamentelor achiziționate pentru lupta împotriva incendiilor, al carburanților sau situația serviciilor de telefonie – contractate la Telekom. În schimb, firmele cu sediul în județul Sibiu au încasat bani pentru serviciile de securitate, pentru repararea a două drumuri județene și pentru echipamentele IT.
Cei mai mulți bani i-au încasat, potrivit aceluiași clasament, două asocieri de firme care au distribuit laptele și cornul elevilor din județ în anii școlari 2016/2017 și 2017/2018. Este vorba despre asocierea SC Friesland Campina Romania SA – SC Vel Pitar SA și asocierea SC Lactate Bicos SRL – SC Achiziție și Dezvoltare SRL.
Consiliul Județean, păzit non-stop
Asigurarea pazei 24 de ore din 24 pentru sediile Consiliului Județean Sibiu și ale instituțiilor subordonate, Centrul Militar Județean și Inspectoratul pentru Servicii de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru“ a scos din bugetul județului aproape 600.000 de lei în anul care s-a încheiat.
Totodată, au existat și două contracte pentru repararea a două drumuri județene afectate de alunecări de teren și ploi. Este vorba despre proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare pe DJ 142 J, între localitățile Șeica Mare și Șeica Mică, precum și DJ 106E, la km 25+700, între localitățile Tilișca și Rod. Contractele au fost adjudecate de asocierea SC Prodial – SC GG Tehnic Proiect SRL, din județul Sibiu.
Cosmin PAL