Top zece alimente pentru oase sănătoase

Pentru a avea oase sănătoase este important să existe o alimentație sănătoasă și echilibrată.

FOTO: pexels.com

Pentru a avea oase sănătoase este important să existe o alimentație sănătoasă și echilibrată, ce include lapte și produse lactate, legume, pește gras, ouă, nuci, semințe, dar și alte alimente ce conțin calciu, vitamina C, vitamina D, magneziu, proteine și alți nutrienți esențiali.

Top zece alimente pentru oase sănătoase

Adulții cu vârsta de până la 60 de ani ar trebui să consume zilnic 1.000 mg de calciu. Persoanele adulte care au peste 50 de ani ar trebui să utilizeze peste 1.200 mg de calciu, potrivit sfatulmedicului.ro, citat de Monitorul de Cluj.

Zece alimente pentru oase sănătoase:
– Lapte – aproximativ 250 ml de lapte degresat conțin în jur de 30% din doza zilnică de calciu. Dacă alegeți un tip de lapte îmbogățit cu vitamina D veți reuși să maximizați efectele consumului de lapte;
Brânză – o porție de brânză cheddar poate conține chiar și peste 30% din valoarea zilnică necesară de calciu. Cele mai multe dintre brânzeturi conțin o cantitate destul de mică de vitamina D, dar nu suficientă pentru a acoperi necesitățile organismului din acest punct de vedere;
Sardine – acești pești mici care se găsesc deseori în cutiile de conserve au un nivel surprinzător de mare de vitamina D și calciu. Pot fi adăugate în salate sau paste;
Ouă – deși ouăle conțin doar 6% din necesarul zilnic de vitamina D sunt o modalitate rapidă și ușoară prin care organismul poate asimila această vitamină. Ouale conțin proteine și pot ajuta la menținerea senzației de sațietate pe termen lung;
Somon – acest tip de pește este cunoscut pentru faptul că are în compoziție o mulțime de acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă. O porție de somon acoperă necesarul zilnic recomandat de vitamina;
Spanac – dacă nu agreați lactatele puteți asimila calciul prin consumul de spanac. O cană de spanac fiert conține aproximativ 25% din doza zilnică de calciu, iar în plus va oferi organismului și fibre, fier și vitamina A;
Varză – legumele care fac parte din familia crucifere au în compoziție cantități importante de calciu. O ceașcă de varză poate conține chiar și 25% calciu. Cu ajutorul acesteia organismului îi vor fi furnizate și alte substanțe necesare pentru consolidarea oaselor, cum ar fi magneziu și vitamina K. Vitamina K este esențială pentru formarea proteinelor osoase;
Nuci – acestea ajută oasele să devină cât mai rezistente și să rămână puternice. Accelerează capacitatea de vindecare a oaselor datorită mineralelor din compoziția lor;
Alune – sunt bogate în acid alfa linoleic, un acid gras omega-3 care menține oasele sănătoase. Nu trebuie să uitați că acestea conțin multe calorii și grăsimi și nu este indicat să le consumați în mod excesiv;
Prune uscate – fructe dulci cu un gust plăcut, acestea ar trebui să facă parte din dieta persoanelor care suferă de osteoporoză. Acestea conțin o fibră numită inulină care accelerează absorția calciului în organism și întărește oasele. O altă calitate a prunelor este că poate contribui la vindecarea artritei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*