„Toamna studențească” deschide seria de evenimente dedicate aniversării a 50 de ani de la înființarea ULBS

Manifestările din cadrul seriei de evenimente Zilele Academice ale Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, prilejuite de celebrarea a 50 de ani de la înființarea ULBS, vor debuta la 1 octombrie cu tradiționalul eveniment dedicat deschiderii noului an universitar.

„Toamna studențească” va avea loc în Piața Mare, începând cu ora 15.00, și se va bucura de prezența studenților, profesorilor și a oficialităților locale.

Zilele Academice ale Universității “Lucian Blaga” din Sibiu este un proiect cofinanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda culturală.

Următorul mare eveniment din programul Zilelor Academice ale ULBS va avea loc pe 4 octombrie, când în Aula Universității sibiene va avea loc o conferință națională a rectorilor. Cu această ocazie, este așteptat și președintele Klaus Iohannis.

În anul 1969, Facultatea de Istorie din Sibiu a fost înfiinţată ca secţie a Universităţii din Cluj-Napoca. Doi ani mai târziu, facultatea a fost transformată în Facultatea de Filologie şi Istorie a cărei Catedră de Filologie includea secţii de Germană, Engleză şi Română. În acelaşi an a fost înfiinţată Facultatea de Administraţie Publică cu un program de studii unic în ţară. Anul următor s-a născut o nouă facultate – Facultatea de Tehnologia Prelucrării Lemnului, funcţionând sub patronajul Universităţii din Braşov. Evoluţia impetuoasă a învăţământului superior din Sibiu a determinat înfiinţarea unui institut autonom de învăţământ superior în anul 1976. Institutul includea următoarele facultăţi: Filologie şi Istorie, Administraţie Publică şi Construcţii de Maşini. Dar vremurile ne-au fost din nou potrivnice. În ciuda unei prestaţii care s-a bucurat de recunoaştere naţională şi internaţională, regimul dictatorial al anilor ‘80 a cărui politică anticulturală şi antiuniversitară era îndreptată împotriva vieţii intelectuale, a suprimat treptat activitatea Facultăţilor de Filologie, Istorie şi Drept, până când acestea şi-au încetat cu desăvârşire existenţa. Ca o ironie a sorţii, Facultatea de Drept avea să-şi sfârşească existenţa la exact o sută de ani după desfiinţarea anterioară. Numai Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini şi-a continuat existenţa sub forma unui Institut de Subingineri ca parte a Institutului Politehnic din Cluj-Napoca. Din numărul total al studenţilor, 75% urmau cursuri care-i calificau drept ingineri în Tehnologia construcţiilor de maşini. Din 12 mai 1995, Universitatea din Sibiu a primit numele ilustrului scriitor şi filozof român Lucian Blaga.

„Cu o tradiţie de 220 de ani de învăţământ superior sibian şi 50 ani de existenţă a Universităţii din Sibiu, avem misiunea de a consolida toate realizările şi cuceririle sale. În acelaşi timp, trebuie să demonstrăm că suntem o universitate dinamică, aşa cum au concluzionat echipele de audit extern care au evaluat universitatea noastră, o universitate cu aspiraţii reale pentru modernitate şi internaţionalizare, o universitate care promovează excelenţa şi continua înnoire socială. ULBS și-a câștigat un loc de cinste în peisajul academic național și o recunoaștere la nivel international, cu peste 200 de acorduri de cooperare cu universități de marcă din UE, și peste 100 cu universități din afara UE, din toate colțurile lumii, având cu adevărat o dimensiune internațională”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura