Toamna se numără turiștii

DESCHIDERE muzeu pastoralPeste 11.000 de oameni au participat la cele 71 de manifestări organizate pentru ediția de toamnă a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu.

Ediția de toamnă a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu s-a încheiat duminică, 28 septembrie, după cinci săptămâni de manifestări culturale, artistice și turistice organizate în 16 localități din cele cinci zone ale județului: Mărginimea Sibiului (30-31 august), Valea Hârtibaciului (6-7 septembrie), Valea Târnavelor (13-14 septembrie), Țara Secașelor (20-21 septembrie) și Țara Oltului (27-28 septembrie).


Cultură, nu politică

Decalarea calendaristică din acest an a ținut cont de campania electorală pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie, la propunerea președintelui Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, și cu votul consilierilor județeni. „Am dorit, la fel ca la ediția de primăvară, să ferim manifestările culturale de orice formă de politizare și să evităm orice suspiciune de implicare politică a acestui proiect important al Consiliului Județean. Astfel, timp de 10 zile, de-a lungul a cinci week-end-uri, am fost cu toții părtași la promovarea valorilor tradiționale și a celor ale culturii contemporane. În paralel, urmărim revitalizarea economică și turistică a tuturor zonelor și localităților județului, nu doar a celor deja consacrate”, spune Cindrea.

Mobilizare de forțeJina muzica clasica (c) Catalin Craioveanu

La organizarea evenimentelor din programul Zilele Culturale ale Județului Sibiu au participat Consiliul Județean, Asociația Județeană de Turism și instituții subordonate Consiliului Județean: Centrul Județean al Creației Populare Tradiționale „Cindrelul – Junii Sibiu”, Biblioteca Județeană Astra, Complexul Național Muzeal Astra, Filarmonica de Stat din Sibiu, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” și Camera Agricolă a Județului Sibiu. Lor li se adaugă Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, Direcția pentru Cultură, primăriile și consiliile locale din localitățile partenere, dintre care șase în calitate de organizatori principali.

În cifre

Organizatorii ediției de toamnă 2014 a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu arată că au participat peste 11.000 de oameni la cele 71 de manifestări incluse în zece zile de programe. Au fost 32 de ore de spectacole folclorice la care au asistat aproape 5.000 de oameni și 18 ore de spectacole și recitaluri de muzică clasică, corală și ușoară cu 3.200 de spectatori. Pe parcursul celor cinci week-end-uri au fost cinci reprezentații de filme de scurt metraj cu tot atâtea ore de proiecții și un total de 600 de spectatori, în majoritate copii și tineri. În ediția de toamnă au fost incluse în program și două evenimente de animație teatrală și teatru de păpuși unde au venit aproape 300 de copii și tineri. Ediția aceasta a mai însemnat patru ore de mese rotunde și simpozioane cu 100 de participanți, precum și opt expoziții cu 1.200 de vizitatori.

TS drum Gusterita (c) AJTSBibliotecarii „Astrei“ au bătut județul

Au avut loc cinci evenimente biblioatelier de scriere creativă și rostire cu tâlc a poveștilor unde, în opt ore, au participat peste 160 de copii. În curând, cele mai bune povești scrise de copii în edițiile de primăvară și toamnă vor fi editate în volumul al doilea al lucrării „Spune-mi o poveste despre satul tău”.

Turism și gastronomie

La târgurile de produse tradiționale, nu mai puțin de șapte organizate în cele 10 zile, au fost prezenți 90 de producători, iar la standul special amplasat în fiecare localitate principală a fost prezentată harta proiectelor strategice derulate de Consiliul Județean Sibiu și au fost oferite informații despre programul manifestărilor, despre cele cinci regiuni și traseele turistice tematice. Asociația Județeană de Turism Sibiu a contorizat 700 de km parcurși de peste 100 de excursionişti, cu microbuzul, pe jos și pe biciclete, pentru a descoperi 22 de obiective turistice şi pentru a trăi 26 de experiențe autentice pe cele cinci itinerarii turistice tematice.

Excursii în județ

VH centrul tarii (c) AJTS35 de operatori culturali şi turistici au fost implicaţi în programele de descoperire special concepute pentru a pune în valoare specificul fiecărei regiuni. Excursia „Oierit și meșteșuguri în Mărginimea Sibiului” a fost dedicată măiestriei meşteşugarilor, oierilor şi bucătarilor mărgineni. Plimbarea pe plaiurile Jinei cu ciobanul Ghiţă şi cina ca la stână de pe platoul Jinarilor au fost experienţe de neuitat. Circuitul „Spre centrul României pe Drumul naturii” de pe Valea Hârtibaciului a adus în prim plan tradiţia în agricultura bio, jocurile populare şi priveliştile panoramice ce se deschid din turnurile bisericilor fortificate şi din numeroase puncte de belvedere, cel din Dealu Frumos marcând centrul geografic al ţării. Excursia de pe Valea Târnavelor a exploatat spiritul creativ al regiunii, prin vizitarea burgului medieval Mediaş, a muzeelor tematice cu concepte unice – Centrul de Cercetare şi Documentare Gaze Naturale şi Casa memorială „Hermann Oberth” din Mediaş, sau a Muzeului-cetate din Axente Sever. Circuitul Țării Secașelor a fost străbătut pe biciclete pentru lecții aplicate de botanică în zona Guşteriţa și introducere în tainele apiculturii la Hamba. În Ţara Oltului s-au parcurs potecile proaspăt ninse ale Făgărașului înspre lacul glaciar Avrig. În cele mai inedite locuri, excursioniştii au fost încântaţi de momentele de muzică clasică oferite de Filarmonica de Stat Sibiu şi de proiecţiile de film marca ASTRA Film. Şi pentru ca experienţa pe itinerariile culturale să fie memorabilă, participanţii au fost provocaţi să dezlege enigme despre fiecare regiune şi au fost recompensaţi cu premii oferite cu generozitate de partenerii asociaţiei de turism.

stand Rosia 2 (c) AJTSCaravana Zilelor Culturale

În fiecare duminică, Caravana Zilelor Culturale a asigurat legătura cu localităţile Tălmaciu, Roșia, Șoroștin, Șura Mare și Avrig, pe a căror scenă s-au desfăşurat spectacole folclorice de excepţie, târguri de produse tradiţionale, animaţii pentru copii și au fost amenajate standuri de informare turistică.
Proiect prioritar

Zilele Culturale ale Județului Sibiu reprezintă un proiect prioritar al Consiliului Județean Sibiu, inclus în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu și urmărește concentrarea acțiunilor culturale într-o anumită zonă etno-geografică a județului, într-un week-end, cu scopul de a revitaliza viața culturală din toate localitățile județului și de a promova turismul în cele cinci zone etnofolclorice. Conceptul de organizare prevede ca, în patru ani, fiecare localitate să fie gazdă pentru programele desfășurate sub egida Zilelor Culturale.
Ioan CINDREA | președinte CJS

„Mă bucur că acest proiect ambițios al Consiliului Județean are succes și numărul participanților este în creștere, ceea ce confirmă utilitatea și importanța Zilelor Culturale al Județului Sibiu în viața fiecărei comunități locale“.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*