Tinerii sibieni și tehnologia

Echipele inovatoare care au intrat in programul de mentorat al pre-acceleratorului de start-up-uri Innovation Labs și care au primit suport de la reprezentanți ai companiilor de succes din România își vor prezenta produsele finale, gata de implementare, în cadrul Demo Day 2017.

Innovation Labs 2017, programul de pre-accelerare din România destinat tinerilor dornici să treacă de la vorbe la fapte și de la idei tehnice creative la produse de succes, a desemnat opt echipe câștigătoare la Hackathonul din Sibiu. După 24 de ore de concentrare, imaginație, muncă și mentorat, cele mai bune echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de pre-accelerare organizată în Sibiu de Tech Lounge și Fundația Comunitară Sibiu, alături de partenerul academic Universitatea „Lucian Blaga”, cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, Enel, precum și The Romanian-American Foundation, partener strategic.

Idei pentru șase secțiuni

Hackathonul a fost organizat pentru a doua oară la Sibiu. La eveniment au participat 25 de echipe incluzând peste 60 de tineri creativi și ambițioși, care au prezentat în prima zi de eveniment idei pentru produse inovatoare încadrate în cele șase direcții de dezvoltare pentru Smart Territories: Agriculture, Cyber-Security, Energy, Health & Lifestyle, Retail și Smart Cities.

După o etapă de votare din partea publicului și a juriului, în Hackathon au rămas să-și ducă mai departe viziunea 17 echipe. În următoarele 24 ore, participanții au lucrat la dezvoltarea ideilor și realizarea unui prototip viabil și persuasiv sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industria IT&C.

Pe 12 martie, în cea de-a doua zi a Hackathon-ului, echipele au prezentat versiunea rafinată a produsului și a strategiei de business, dezvoltate pe parcursul a 24 de ore alături de mentori. Fiecare echipă și-a demonstrat evoluția de la o simplă idee la un concept viabil al unui produs atractiv pentru utilizatori, atât prin demonstrații tehnice cât și printr-o prezentare publică. Juriul a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai credibile 8 idei de produs cu potențial disruptiv, alegând astfel echipele care vor continua dezvoltarea prototipurilor în etapa de mentorat a Innovation Labs din Sibiu.

Spre exemplu, pentru direcția Smart City susținută de Orange, echipa T4 reprezintă un Asistent Virtual care preia comenzi noi, vocale. De exemplu, dacă brutăria din vecinătate preia comenzi online, putem să-i cerem asistentului virtual să plaseze o comandă de livrare de patiserie la noi acasă. T4 este un companion inteligent pentru sporirea confortului în realizarea sarcinilor zilnice și a rutinelor domestice.

Pentru direcția de Retail, susținută de Carrefour, echipa BuyPal oferă cliențior oportunitatea de a a găsi rapid și ușor produsul căutat, folosind o metodă inovatoare: un robot inteligent, care, pe baza recunoașterii vocale, identifică nevoile clientului și găsește soluții adecvate la problemele acestuia. Accesul la această aplicație se va face pe baza unui abonament, iar costurile vor fi proporționale cu numărul de conversații avute cu ChatBot-ul.

Pe directia de Health&Lifestyle, OrthoSim este o aplicație care permite simularea preoperatorie 3D, în locul apelării la intuiție. Soluția aduce împreună medicii, pacienții și furnizorii. OrthoSim salvează timp, dat fiind că în prezent, o analiză durează în jur de 3-5 zile, iar folosirea aplicației ar reduce timpul la circa 30 de minute. De asemenea, soluția conduce la economii financiare și previne intervențiile inutile.

Echipe câștigătoare

EatYV conectează persoanele ce iubesc gătitul cu cele ce apreciază o masă bună. Orice utilizator poate deveni chef, ceea ce presupune crearea de noi rețete sau chiar gatitul pentru alți utilizatori. Astfel, cei ce gătesc pot beneficia de aprecierea celor care vin să le încerce preparatele, în timp ce „clienții”, cealaltă categorie de persoane care utilizează aplicația, se bucură de experiența unei mese în oraș chiar la bucătari acasă, reducând totodată costurile pe care le presupune o astfel de ieșire.

OrthoSim este o aplicație care permite simularea preoperatorie 3D, în locul apelării la intuiție. Soluția aduce împreună medicii, pacienții și furnizorii. OrthoSim salvează timp, dat fiind că în prezent, o analiză durează în jur de 3-5 zile, iar folosirea aplicației ar reduce timpul la circa 30 de minute. De asemenea, soluția conduce la economii financiare și previne intervențiile inutile.

Platforma PatruPed contectează toate domeniile îngrijirii unui animal domestic, prin aducerea împreună a stăpanilor, a veterinarilor, dar și a magazinelor dedicate animalelor, într-un mediu online prietenos. Aplicația facilitează comunicarea și între posesorii de animale, fiind, de asemenea, foarte eficientă în cazul apariției unor urgențe.

Spre deosebire de alte platforme de acest gen, BuyPal oferă clienților oportunitatea de a a găsi rapid și ușor produsul căutat, folosind o metodă inovatoare: un robot inteligent, care, pe baza recunoașterii vocale, identifică nevoile clientului și gasește soluții adecvate la problemele acestuia. Accesul la această aplicație se va face pe baza unui abonament, iar costurile vor fi proporționale cu numarul de conversații avute cu ChatBot-ul.

Aplicația Building Maps este un „indoor GPS”, care arată cea mai scurtă cale pentru a ajunge la destinație/biroul dorit, în interiorul clădirilor, în urma scanării unui QR code la intrare. BuildingMaps este destinată clădirilor complexe precum și evenimentelor de amploare, precum festivaluri și convenții.

Caut-expert.ro este prima platformă românească online de intermediere de servicii. Aceasta va permite de acum tuturor freelancerilor care o acesează să aplice pentru diverse joburi oferite de către angajatori, aceștia din urmă având posibilitatea de a selecta unul din aplicanții jobului (conform preferințelor sau pe baza recenziilor și a ratingurilor obținute de freelanceri din experiențele anterioare de muncă).

Platforma de booking Smart Travel își propune să digitalizeze agențiile clasice și să integreze toate platformele existente în prezent într-una singură. Astfel, timpul necesar planificării unei călătorii se reduce de la circa 3 ore la aproximativ 10-15 minute, în funcție de rapiditatea utilizatorului. Smart Travel face propuneri de rezervare, pe baza preferințelor din trecut ale utilizatorului, apelând și la informațiile colectate de pe rețelele de socializare.

T4 reprezintă un Asistent Virtual care preia comenzi noi, vocale. De exemplu, dacă brutăria din vecinătate preia comenzi online, putem să-i cerem asistentului virtual să plaseze o comandă de livrare de patiserie la noi acasă. T4 este un companion inteligent pentru sporirea confortului în realizarea sarcinilor zilnice și a rutinelor domestice.

Despre Innovation Labs

Innovation Labs 2017 este un program organizat de Tech Lounge, Simplon, Asociatia Calemis, Fundația Comunitară Sibiu și Rosenc cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, Enel, precum și The Romanian-American Foundation, partener strategic, și cu susținerea Visma, Cisco Romania, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), împreună cu partenerii academici: Universitatea Politehnica din București, Universitatea „Babeș-Bolyai“, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura