Timp de cinci luni, 22 de avocați sibieni voluntari vor merge în școli din întregul județ, pentru a-i învăța pe tinerii elevi care le sunt drepturile și cum și le pot apăra. Proiectul este derulat la nivel national de către Uniunea Barourilor din România (UNBR).
La conferința de deschidere a proiectului, la nivelul județului Sibiu, au participat Alexandru Suciu, decanul Baroului Sibiu, Sebastian Spinei, decanul Facultății de Drept ”Simion Bărnuțiu”, Monica Munteanu, inspector școlar general adjunct, dar și avocații voluntari care vor lua parte la proiectul derulat la nivel național de Uniunea Barourilor din România. Coordonatoarea pentru județul Sibiu a ediției din acest an a proiectului ”Fii avocat în școala ta!” este avocata Simona Jeflea.
Teme de actualitate pentru tineri
”În acest an avem patru teme și una de practică. Temele pe care le vom aborda țin de securitatea datelor cu caracter personal și fenomenul de cybercriminalitate, drepturile consumatorilor, libertăți și infracțiuni în mediul online (libertatea de exprimare, dreptul la imagine), proprietatea și dreptul la muncă. Avem 22 de avocați voluntari. Școlile care s-au înscris sunt atât din mediul rural cât și din mediul urban; deocamdată nu pot spune câte școli, deoarce zilnic se mai înscriu, dar pot spune că majoritatea școlilor din Sibiu sunt deja înscrise. Proiectul se va desfășura pe o durată de cinci luni. Vom prezenta câte o temă pe lună, pentru a acoperi cât mai multe școli și cât mai mulți copii să ajungă să folosească informația. Încercăm să prezentăm informații de actualitate, care se pliază pe feedback-ul pe care noi l-am primit în cadrul primei ediții a proiectului. Copiii sunt foarte interesați, foarte receptivi și, spre surprinderea noastră, au câteva noțiuni din domeniul juridic, astfel încât pot corela informațiile prezentate de noi.”, explică Simona Jeflea, coordonatoarea pentru județul Sibiu a celei de-a doua ediții a proiectului ”Fii avocat în școala ta!”.
Orele de educație juridică vor fi ținute practic în cadrul orelor de dirigenție, de către avocații voluntari.
Limitele libertăților
Scopul acestor ore de educație juridică nu este doar acela ca elevii și își învețe drepturile, și cum să și le apere, ci și să învețe limitele legale ale drepturilor și libertăților lor. ”Temele au fost gândite astfel încât să fie de ajutor pentru toate vârstele, de la copiii de școala primară și până la liceu. Sunt teme de interes, deoarece încercăm să conștientizăm în rândul tinerilor libertățile și drepturile pe care le au, și cum și le pot apăra. După cum știm, în școli există, de exemplu, acest fenomen de bullying, de utilizare în exces a anumitor libertăți informațice, și aici mă refer la accesarea diferitelor platforme și rețele de socializare, care, de multe ori distribuie mesaje care nu au un conținut necorespunzător, sau care chiar încalcă legea. De acea este foarte important ca tinerii să conștientizeze ce au voie să facă și ce nu, cum trebuie să se exprime, până unde merge libertatea și unde intervine o eventuală încălcare a legii sau a libertăților celorlalți. În acest mod au fost gândite temele pentru ediția a doua”, explică Alexandru Suciu, Decanul Baroului Sibiu.
În limitele legalității
”Educația o putem face fiecare dintre noi, nu doar dascălul la clasă, deoarece educația e un proces continuu.
Desigur, e foarte important să îi învățăm de mici despre drepturi și îndatoriri, dar e la fel de important să îi învățăm să facă corect distincția între ceea ce înseamnă drepturi, și ce înseamnă libertate. Să îi învățăm să conștientizeze că actele lor au întotdeauna consecințe, negative sau pozitive, în funcție de fapte. Copiii trebuie să învețe ce efecte negative are violența de orice fel, verbală sau fizică, deoarece, de multe ori, acasă li se insuflă ideea că trebuie să riposteze, să-și facă singuri dreptate în anumite situații, ca să nu se lase înjosiți, ceea ce nu este bine. De aceea acest proiect este extrem de util și binevenit în școli: pentru ca tinerii să învețe să își apere drepturile în mod legal”, explică inspectorul școlar general adjunct Monica Munteanu.
Prima ediție
La nivelul județului Sibiu, în cadrul primei ediții a proiectului ”Fii avocat în școala ta!” au activat voluntar 27 de avocați sibieni. Peste 6000 de elevi din 35 de școli din întregul județ au beneficiat de orele de educație juridică susținute de aceștia.
Proiect național
Fii avocat în școala ta! Este un proiect al Uniunii Barourilor din România (UNBR), de educație juridică non-formală în școli. Proiectul include susținerea, de către avocați voluntare, a unor ore de educație juridică non-formală, voluntar și neremunerat, la nivel de gimnaziu și liceu, pe baza modulelor care vor fi puse la dispoziție de Departamentul pentru educație juridică (DEJ) din cadrul UNBR. De asemenea, vor putea fi organizate procese simulate, concursuri, dezbateri precum și vizite în cadrul instituțiilor de profil – instanțe, penitenciare etc.
Prin acest proiect UNBR își propune să provoace mintea tinerilor, să-i scoată din zona de confort pentru ca ei să-și pună întrebări. Avocații doresc să le transmit tinerilor faptul că libertăți fundamentale, născute din revoluții, cum este libertatea de expresie și de opinie, pot avea reversuri fatale ca pornografia sau extremismul.